Kandyzowana skórka pomarańczowa

5 (1 ocen)

Pyszna,aromatyczna domowa skórka jako dodatek do ciast,ciasteczek

Składniki:


  • skórka z 5 pomarańczy
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kandyzowana skórka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. woce przed obraniem sparzyć wrzątkiem i wyszorować gąbką.Skórkę pomarańczową oczyścić z białej,grubszej części,gdyż ona nie będzie potrzebna.Tak przygotowaną skórkę zalać wrzącą wodą,pogotować ok 5 min,następnie czynność powtórzyć jeszcze raz,wymieniając wodę.Gdy lekko ostygnie skórkę pokroić w drobną kostkę,dodać do garnka i zasypać cukrem,wlać wodę oraz wyciśnięty sok z cytryny.Gotujemy pod przykryciem,aż skórka zrobi się przeźroczysta,pod koniec zdjąć pokrywkę by woda wyparowała.Tak przygotowaną skórkę należy przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików,można trzymać w lodówce.Jednak nadmiar skórki z powodzeniem możemy pasteryzować ,dłużej postoi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skórka pomarańczowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować