Domowa masa makowa do makowców

4.5 (171 ocen)

Świetna baza do makowców, makówek, kutii, sermaku, tortów itd. Polecam

Składniki:

  • ok. 1,2 kg masy

    1/2 kg maku
    50 g masła
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki miodu
    2 białka
    100 g rodzynek
    100 g fig
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    50 g migdałów bez skórek
    50 g suszonych moreli
    aromat migdałowy
    Bakalii powinno być około 400 g
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Domowa masa makowa do makowców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa w misce 1. Morele kroimy w kostkę dodajemy rodzynki i zalewamy wrzątkiem.
    Figi i migdały siekamy.
    Mak zalewamy wodą – tak aby przykrywała go na 4 cm. Gotujemy do miękkości około 30-40 minut. Dwukrotnie mielimy, jeśli jest jeszcze gruboziarnisty, niezbędne będzie trzecie mielenie. Można kupić już zmielony mak np. Black Mit, polecam , lub Lidlowski mak niebieski, wtedy zalewamy go tylko wrzątkiem – sparzamy.
    Osączamy na sicie, polecam odstawić mak na 10-15 minut.
    Masło topimy z cukrem i miodem. Gorące dodajemy do maku razem z osączonymi bakaliami i aromatem.
    Gdy masa przestygnie mieszamy ją z białkami.

Porady

Aby mak nie odchodził od ciasta możemy je posmarować żółtkiem lub stopionym masłem albo zawinąć w pergamin już przygotowaną roladę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Masa makowa Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować