Świetna baza do makowców, makówek, kutii, sermaku, tortów itd. Polecam
Składniki:
ok. 1,2 kg masy
1/2 kg maku
50 g masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanki miodu
2 białka
100 g rodzynek
100 g fig
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g migdałów bez skórek
50 g suszonych moreli
aromat migdałowy
Bakalii powinno być około 400 g
Domowa masa makowa do makowców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Morele kroimy w kostkę dodajemy rodzynki i zalewamy wrzątkiem.
Figi i migdały siekamy.
Mak zalewamy wodą – tak aby przykrywała go na 4 cm. Gotujemy do miękkości około 30-40 minut. Dwukrotnie mielimy, jeśli jest jeszcze gruboziarnisty, niezbędne będzie trzecie mielenie. Można kupić już zmielony mak np. Black Mit, polecam , lub Lidlowski mak niebieski, wtedy zalewamy go tylko wrzątkiem – sparzamy.
Osączamy na sicie, polecam odstawić mak na 10-15 minut.
Masło topimy z cukrem i miodem. Gorące dodajemy do maku razem z osączonymi bakaliami i aromatem.
Gdy masa przestygnie mieszamy ją z białkami.
Porady
Aby mak nie odchodził od ciasta możemy je posmarować żółtkiem lub stopionym masłem albo zawinąć w pergamin już przygotowaną roladę.
Komentarze