Domowa masa makowa do makowców

  • wyświetlono: 1141 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Świetna baza do makowców, makówek, kutii, sermaku, tortów itd. Polecam

ania-gotuje

Składniki

ok. 1,2 kg masy

1/2 kg maku
50 g masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanki miodu
2 białka
100 g rodzynek
100 g fig
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g migdałów bez skórek
50 g suszonych moreli
aromat migdałowy
Bakalii powinno być około 400 g

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Domowa masa makowa do makowców

  • masa w misce1. Morele kroimy w kostkę dodajemy rodzynki i zalewamy wrzątkiem.
    Figi i migdały siekamy.
    Mak zalewamy wodą – tak aby przykrywała go na 4 cm. Gotujemy do miękkości około 30-40 minut. Dwukrotnie mielimy, jeśli jest jeszcze gruboziarnisty, niezbędne będzie trzecie mielenie. Można kupić już zmielony mak np. Black Mit, polecam , lub Lidlowski mak niebieski, wtedy zalewamy go tylko wrzątkiem – sparzamy.
    Osączamy na sicie, polecam odstawić mak na 10-15 minut.
    Masło topimy z cukrem i miodem. Gorące dodajemy do maku razem z osączonymi bakaliami i aromatem.
    Gdy masa przestygnie mieszamy ją z białkami.

Porady

Aby mak nie odchodził od ciasta możemy je posmarować żółtkiem lub stopionym masłem albo zawinąć w pergamin już przygotowaną roladę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylazimamiódmakWielkanocbakaliemakowiecświętamasa makowawiosna
 

Komentarze

Podobne przepisy

wafelki

Dodane przez: gosia661

szybka masa do wafli

bardzo szybka i prosta masa w przygotowaniu...

Biszkopt z masą makową

Dodane przez: Kalina

Biszkopt z masą makową

Makowiec zrobiony w ten sposób...

biszkopt z masą makową

Dodane przez: rena123

Biszkopt z masą makową

Makowiec trochę inaczej :)

Masa do wafli.

Dodane przez: BABECZKA 35

Masa do wafli.

Prosta i tania masa do przełożenia...

image-1qqkrx5

Dodane przez: kasia5

Domowy makowiec

Pierwszy raz upieklam na Swieta...

Masa makowa

Dodane przez: aczp1

Masa makowa

Sklepowe półki oferują coraz więcej...