Kandyzowana skórka pomarańczowa

5 (141 ocen)

Doskonała do deserów i wypieków.

Składniki:

  • 3 duże pomarańcze
    1 szklanka cukru
    1/ 2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kandyzowana skórka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze wyszorować, sparzyć i zdjąć skórkę. Dokładnie oczyścić z białego albedo.
  • 2. Skórki zalać wrzątkiem ( wody tyle żeby skórki były całkiem przykryte) i gotować ok.10 minut. Odcedzić, wystudzić i pokroić w drobną kostkę.
  • 3. Do rondla wsypać cukier zalać 1/2 szklanki wody i mieszając zagotować. Włożyć pokrojone skórki i gotować na wolnym ogniu 30 - 40 minut, do odparowania większości płynu.
  • 4. Przełożyć skórki do słoiczków, zamknąć i po schłodzeniu wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować