W okresie Bożego Narodzenia w naszych domach jest sporo cytrusów. Skórki z cytryn, pomarańczy a nawet grapefruitów wykorzystajcie do przygotowania ich kandyzowanej wersji. Możecie je wykorzystać do ciast, deserów czy aromatycznej herbaty.
1 godz. 30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
skórki z 6 pomarańczy (część skórek pomarańczy możecie zastąpić skórkami cytryny, grapefriuita lub pomelo)
1,5 szklanka wody
1,5 szklanka cukru
Kandyzowana skórka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze szorujemy a następnie parzymy wrzątkiem. Obieramy obieraczka cienkie paski (najlepiej z jak najmniejszą ilością białej skórki). Kroimy w kosteczkę i zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez 15 minut.
Po tym czasie wylewamy wodę z gotowania i wlewamy 1,5 szklanki czystej oraz 1,5 szklanki cukru. Gotujemy na średnim ogniu ok. 30-40 min., aż skórki staną się szkliste, a większość syropu wyparuje. Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i pozostawiamy do wystygnięcia wieczkiem do dołu.
Doskonale smakują jako dodatek do ciast, tortów i deserów. Wyśmienicie komponuje się również z poranną owsianką.
Komentarze