Kandyzowana skórka pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

W okresie Bożego Narodzenia w naszych domach jest sporo cytrusów. Skórki z cytryn, pomarańczy a nawet grapefruitów wykorzystajcie do przygotowania ich kandyzowanej wersji. Możecie je wykorzystać do ciast, deserów czy aromatycznej herbaty.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • skórki z 6 pomarańczy (część skórek pomarańczy możecie zastąpić skórkami cytryny, grapefriuita lub pomelo)
    1,5 szklanka wody
    1,5 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Kandyzowana skórka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze szorujemy a następnie parzymy wrzątkiem. Obieramy obieraczka cienkie paski (najlepiej z jak najmniejszą ilością białej skórki). Kroimy w kosteczkę i zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez 15 minut.
    Po tym czasie wylewamy wodę z gotowania i wlewamy 1,5 szklanki czystej oraz 1,5 szklanki cukru. Gotujemy na średnim ogniu ok. 30-40 min., aż skórki staną się szkliste, a większość syropu wyparuje. Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i pozostawiamy do wystygnięcia wieczkiem do dołu.
    Doskonale smakują jako dodatek do ciast, tortów i deserów. Wyśmienicie komponuje się również z poranną owsianką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytrusy Pomarańcze Skórka pomarańczowa Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować