Korzenny sernik z dynią – proteinowy – dieta dukana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię (najlepiej o pomarańczowym, zwartym miąższu ) myjemy i kroimy w kostkę – 5×5 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach do miękkości – około 25 minut. Studzimy.
Ser miksujemy z jogurtem, aż stanie się kremowy. Dodajemy też budyń.
Dodajemy do niego jaja, przyprawy oraz słodzik ( lub cukier w wersji standardowej ), ponownie miksujemy aż się spienią.
Dynię oddzielamy łyżką od skórek i dokładnie ubijamy na pure.
Łączymy ją z masą serową i przekładamy do formy – na spód lub papier do pieczenia.
Pieczemy 40 minut w 160 stopniach. Upieczony pozostawiamy w piekarniku na 20 minut, później wyciągamy z pieca i studzimy.
2.Spód:
Ciasteczka kruszymy mikserem.
Topimy tłuszcz.
Łączymy go z ciastkami i miodem.
Lepką masą wykładamy natłuszczoną formę do 2/3 wysokości (jak u mnie)- lub sam spód.
Chłodzimy 15-20 minut.
Spód zalewamy masą serową i pieczemy jw.
Porady
Spodem może być ulubione kruche ciasto , pokruszone herbatnki lub ciasteczka owsiane, pięknie piecze się bez spodu.
Komentarze