Kandyzowana skórka pomarańczowa

4.99 (182 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny dodatek do ciast takich jak sernik, makowiec czy keks. Warto przygotować ją sobie w domu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • skórka z 5-6 pomarańczy
    1 szklanka cukru
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.99 (182 ocen)

Zobacz również:

Serniki Makowiec Desery Przetwory

Kandyzowana skórka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze bardzo dokładnie wyszorować, a następnie sparzyć wrzątkiem. Na pomarańczy zrobić nacięcia ostrym nożem od jednego wierzchołka do drugiego, ściągnąć poszczególne części skórki. Ze skórki wyciąć środkową białą część-zostawić tylko pomarańczową. Skórkę kroimy w paseczki a następnie w drobną kosteczkę. Pokrojoną skórkę zalać wodą i dodać cukier. Gotować na malutkim ogniu aż sos zgęstnieje i odparuje. Należy często mieszać aby skórka się nie przypaliła. Jeszcze ciepłą skórkę przekładać do słoiczków. W lodówce można przechowywać nawet rok. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować