REKLAMA

Wieniec drożdżowy z masą makową ( makowiec)

wyświetlono: 1481 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Nowa odsłona klasycznego makowca.

opublikowany: 24.01.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • ciasto:

    500 g mąki pszennej ( ok. 3 szklanki )
    35 g drożdży świeżych
    3 łyżki cukru
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    70 g masła
    skórka z cytryny ( lub aromat cytrynowy)
    Dodatkowo:
    żółtko
    cukier puder
    700-800 g masy makowej
Ocena:

(średnia 4.5 z 169 głosów)

Sposób przygotowania:

  • masa makowa 1. Mleko podgrzewamy do 40 stopni. Rozpuszczamy w nim drożdże z 2 łyżkami cukru i mąki. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
    Masło topimy.
    Do 470 g mąki dodajemy startą skórkę ( cytrynę wcześniej należy sparzyć ) , cukier, zaczyn i jajka, zaczynamy wyrabiać gdy ciasto zacznie się łączyć wlewamy tłuszcz i wyrabiamy 10 minut.
    Odstawiamy na 40-60 minut, w zależności od temp. pomieszczenia do wyrośnięcia.
    Gotowe podsypujemy resztą mąki wałkujemy – 25×50 cm i nakładamy farsz. Zwijamy w roladę.
    .
  • surowy 2. Przekładamy na blachę,sklejamy końce , formując wieniec i nacinamy co 8-10 cm , do połowy wieńca.
    Ciasto smarujemy rozmąconym żółtkiem i pieczemy w 170 stopniach 25 minut.
    Ciepłe pudrujemy lub lukrujemy
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia WIN_20170302_191418 (2)

Makowiec drożdżowy z domową masą makową

Zapraszam na pyszny makowiec ze zdrową masą makową.

kategoria: Ciasta makowiec Desery opublikowany: 13.10.2017 | wyświetlono: 389 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: slodkokwasnakuchnia WIN_20170302_191418 (2)

Drożdżowy makowiec z domową masą makową

Przedstawiam przepis na niezawodny drożdżowy makowiec

kategoria: Desery opublikowany: 27.11.2016 | wyświetlono: 356 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE