Pyszna, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca zupa. Idealne rozwiązanie na jesienno zimowe chłody. Dodatkową zaletą jest to, że przygotujecie ją w 30 minut.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
400 g boczniaków
cebula
marchewka
korzeń pietruszki
2 ząbki czosnku
1 l bulionu warzywnego ew. drobiowego
2 łyżki oleju
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka majeranku
Flaczki z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Boczniaki oczyścić i pokroić w paski. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Grzyby i warzywa dodać do cebuli, chwilę smażyć. Zalać bulionem, dodać przyprawy (oprócz majeranku) i gotować ok 15 minut do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać majeranek.
Komentarze