Zapraszam na pyszne flaczki grzybowe...z boczniaków. To moja pierwsza przygoda z tymi pysznymi grzybami a nie ostatnia. Flaczki wyszły aromatyczne, pikantne i super rozgrzewające. Polecam
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
250 g boczniaków
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju
3 szkl wody
przyprawy: 1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki soli i pieprzu czarnego
1 łyżeczka suszonego majeranku i pieprzu ziołowego
1 łyżka przyprawy grzybowej
Flaczki z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczniaki myjemy i osuszamy, kroimy w paski. Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i chwilę smażymy. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy: grzyby, pokrojone warzywa, przesmażoną cebulkę i czosnek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok 30 minut.
Komentarze