Oszukane flaki z prawdziwymi flakami mają wspólne jedynie przyprawy:). Żołądki, które wielu mogą odrzucać zastąpiłam mięsem drobiowym. To jedna z moich ulubionych zup, robiłam ją już kilka razy. Najlepiej smakuje z pieczywem.
Dla 8 osób
Składniki:
1 kg elementów kurczaka, u mnie 6 udek
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 por
1 cebula
2 łyżki przyprawy do flaków
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki majeranku
10 kulek ziela angielskiego
2 duże liście laurowe
sól, pieprz
Oszukane "flaki" z kurczaka / flaczki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka przekładamy do dużego garnka, zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Por i cebulę siekamy. Warzywa dodajemy do garnka, gotujemy przez 1 h. Wsypujemy przyprawy.
2.Kurczaka wyjmujemy z garnka, usuwamy skórki, kości, rwiemy chude mięso widelcem na małe części. Wrzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze chwilę, w razie potrzeby doprawiamy.
Komentarze