Flaczki z boczniaków

  • wyświetlono: 1735 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pyszna zupa z boczniaków. Smakiem i wyglądem bardzo przypomina prawdziwe flaczki.

Bez nazwy-2
  • 30min

Składniki

1 litr bulionu
100 g boczniaków
80 g marchewki
80 g korzenia pietruszki
80 g pora
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
1 czubata łyżeczka majeranku
ewentualnie sól do smaku

na zasmażkę:
1 płaska łyżka smalcu
1 czubata łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania przepisu:

Flaczki z boczniaków

  • 1. Boczniaki pokroić w paski. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tace o dużych oczkach. Por pokroić w cienkie półplasterki. Wszystkie warzywa i grzyby dodać do bulionu, doprawić papryką, pieprzem, kurkumą, imbirem, majerankiem i ewentualnie solą. Gotować ok. 20 minut.
  • 2. Na patelnię wyłożyć smalec, rozpuścić, dodać mąkę, mieszając lekko zrumienić. Dodać ok. 1 szklankę zimnej wody, cały czas intensywnie mieszając. Wlać przez sitko do gotujących się warzyw cały czas przy tym mieszając.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiporgrzybypietruszkamarchewboczniakiflakiFLACZKIflaczki z boczniakówszybki_obiadzupa z grzybówzupa z boczniakówgrzybowa zupa

Komentarze

Podobne przepisy

Flaczki z boczniaka i kurczaka

Dodane przez: luna19

Flaczki z boczniaka i kurczaka

nie są jarskie ale pyszne

Flaczki z boczniaków

Dodane przez: Gregorhspeed

Flaczki z boczniaków

Idealna zupa dla tych, którzy nie...

flaczki

Dodane przez: Natalia07

Flaczki z boczniaków

Zapraszam na sycącą i smaczną zupę...

Dodane przez: kornelia92

Flaczki z boczniaków

Jestem studentką w wolnym czasie...

Niby flaczki z kurczaka

Dodane przez: joanna30

Niby flaczki z kurczaka

Jest to propozycja dla tych, którzy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE