Paszteciki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Rozetrzeć drożdże z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę i sól, zarobić ciasto, dodać stopiony tłuszcz, starannie wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia.
2.FARSZ
Grzyby namoczyć na całą noc, ugotować do miękkości w wodzie w której moczyły się grzyby, odsączyć, pokrajać w paski, dodać do kapusty.
3.Kapustę posiekać, ugotować w wywarze z grzybów, dodać do kapusty liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.
4.Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na tłuszczu i dodać do kapusty, gotować.
5.Ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta o grubości 0,5 cm, pokroić w pasy .
6.Farsz ułożyć wzdłuż na pasie ciasta.
Brzegi ciasta posmarować białkiem i zlepić tak, aby jeden brzeg ciasta zachodził na drugi.
7.Ciąć skośne paszteciki, paszteciki układać na posmarowanej tłuszczem brytfannie, a gdy podrosną, posmarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem, posypać makiem.
8.Piec w 180 stop.przez 20 minut. Podawać z czerwonym barszczykiem
Komentarze