Paszteciki z kapustą i grzybami

4.5 (198 ocen)

W moim domu obowiązkowo co roku na wigilię paszteciki

Składniki:

  • CIASTO
    mąka - 400 g
    drożdże - 20 g
    jajko - 1 szt
    masło - 50 g
    cukier - 1 łyżeczka
    sól - 1 łyżeczka
    mleko - 200 ml
    FARSZ
    kapusta kiszona - 750 g
    grzyby suszone - 2 garście
    cebula - 1 szt
    sól i pieprz
    liść laurowy
    ziele angielskie
    olej
    DODATKOWO
    mak do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Dania główne Paszteciki

Paszteciki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Rozetrzeć drożdże z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę i sól, zarobić ciasto, dodać stopiony tłuszcz, starannie wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia.
  • 2. FARSZ
    Grzyby namoczyć na całą noc, ugotować do miękkości w wodzie w której moczyły się grzyby, odsączyć, pokrajać w paski, dodać do kapusty.
  • 3. Kapustę posiekać, ugotować w wywarze z grzybów, dodać do kapusty liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.
  • 4. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na tłuszczu i dodać do kapusty, gotować.
  • 5. Ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta o grubości 0,5 cm, pokroić w pasy .
  • 6. Farsz ułożyć wzdłuż na pasie ciasta.
    Brzegi ciasta posmarować białkiem i zlepić tak, aby jeden brzeg ciasta zachodził na drugi.
  • 7. Ciąć skośne paszteciki, paszteciki układać na posmarowanej tłuszczem brytfannie, a gdy podrosną, posmarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem, posypać makiem.
  • 8. Piec w 180 stop.przez 20 minut. Podawać z czerwonym barszczykiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować