Paszteciki krucho - drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne paszteciki w cieście krucho drożdżowym, farsz wzbogaciłam pieczarkami wyszły pachnące i delikatne. Paszteciki świetnie smakują z szklanką gorącego barszczu. Ja osobiście lubię zimne gdy jestem głodna a nie mam czasu na odgrzewanie wtedy biorę do ręki i jem :)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    250 g margaryny
    szklanka śmietany 18%
    6 dag drożdży
    szczypta soli
    szczypta cukru

    Dodatkowo:
    jajko
    kminek

    Farsz:
    1/2 kg ugotowanego mięsa z rosołu drobiowego
    8 pieczarek
    łyżka masła
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Paszteciki krucho - drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do miski wsypać mąkę dodać margarynę, pokuszone drożdże, śmietanę oraz sól i cukier. Zarobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • farsz 2. Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać starte na tarce na dużych oczkach pieczarki. Przyprawić i podsmażyć na maśle. Wystudzić.
  • nakładanie farszu 3. Ciasto porcjami rozwałkować podsypując mąką. Nałożyć farsz rozsmarować i zwinąć. Kroić paszteciki i smarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.
  • ucinanie pasztecików 4. Paszteciki piec na złoty kolor w 190 stopniach przez ok 20 minut.
  • posypywanie kminkiem 5. Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Kminek Mięso Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować