Składniki na ok 30-35 sztuk, w zależności od wielkości foremki
Ciasto:
125g masła
½ szklanki kwaśnej 18% śmietany
2 jajka
25g świeżych drożdży
Ok 600g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
Farsz:
35g suszonych grzybów
300g kiszonej kapusty
1 mała cebula
3 łyżki oleju
Sól, pieprz do smaku
Paszteciki „bombki” z kapustą i grzybami (krucho-drożdżowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania farszu:
Grzyby namaczamy najlepiej przez całą noc, a następnie gotujemy je przez 20 minut, Kapustę- jeśli jest zbyt kwaśna, delikatnie spłukujemy pod zimną wodą i odciskamy. Na odrobinie oleju rumienimy posiekaną cebulę, następnie pokrojone grzyby i posiekaną kapustę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sposób przygotowania ciasta:
Składniki (prócz masła) powinny mieć temperaturę pokojową.
Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło oraz pozostałe składniki łącznie ze śmietaną. Wyrabiamy gładkie ciasto, tak by się nie kleiło do rąk. Możemy podsypać jeszcze odrobiną mąki jeśli jest zbyt wolne. Wałkujemy i wykrawamy krążki. Jedne gładkie, bez niczego, a w drugich wycinamy małą foremką jakiś wzór, u mnie śnieżynka. Kładziemy na środku odrobinę farszu i przykrywamy drugim krążkiem, ze wzorkiem. Dokładnie zlepiamy boki. Paszteciki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy wg uznania- sezamem lub kminkiem. Pieczemy w temp. 180⁰C do zrumienienia (15-20minut). Podajemy z barszczem.
Komentarze