Paszteciki „bombki” z kapustą i grzybami (krucho-drożdżowe)

4.5 (147 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Paszteciki w nietypowym kształcie bombek!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ok 30-35 sztuk, w zależności od wielkości foremki
    Ciasto:
    125g masła
    ½ szklanki kwaśnej 18% śmietany
    2 jajka
    25g świeżych drożdży
    Ok 600g mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki soli

    Farsz:
    35g suszonych grzybów
    300g kiszonej kapusty
    1 mała cebula
    3 łyżki oleju
    Sól, pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    1 żółtko
    1 łyżka mleka
    Sezam czarny
    Kminek
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Paszteciki „bombki” z kapustą i grzybami (krucho-drożdżowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania farszu:
    Grzyby namaczamy najlepiej przez całą noc, a następnie gotujemy je przez 20 minut, Kapustę- jeśli jest zbyt kwaśna, delikatnie spłukujemy pod zimną wodą i odciskamy. Na odrobinie oleju rumienimy posiekaną cebulę, następnie pokrojone grzyby i posiekaną kapustę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Sposób przygotowania ciasta:
    Składniki (prócz masła) powinny mieć temperaturę pokojową.
    Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło oraz pozostałe składniki łącznie ze śmietaną. Wyrabiamy gładkie ciasto, tak by się nie kleiło do rąk. Możemy podsypać jeszcze odrobiną mąki jeśli jest zbyt wolne. Wałkujemy i wykrawamy krążki. Jedne gładkie, bez niczego, a w drugich wycinamy małą foremką jakiś wzór, u mnie śnieżynka. Kładziemy na środku odrobinę farszu i przykrywamy drugim krążkiem, ze wzorkiem. Dokładnie zlepiamy boki. Paszteciki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy wg uznania- sezamem lub kminkiem. Pieczemy w temp. 180⁰C do zrumienienia (15-20minut). Podajemy z barszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować