Paszteciki z kapustą i pieczarkami

4.38 (189 ocen)

Polecam na ciepło jak i na zimno do barszczu czerwonego.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 600 g. mąki
    - 125 g. roztopionego masła
    - 2 łyżki cukru
    - 1/2 szkl. mleka
    - 3 jaja
    - 40 g. drożdży
    - szczypta soli

    Farsz:
    - 2 duże garści kiszonej kapusty
    - 250 g. pieczarek
    - 1 cebula
    - sól, pieprz do smaku
    - 1, 5 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    - 1 żółtko
    - 1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.38 (189 ocen)

Paszteciki z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-17eaio9 1. Przygotować rozczyn:
    Mleko podgrzać aby było ciepłe. Dodać cukier, drożdże i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
    Ciasto:
    Mąkę, jaja, masło wymieszać. Dodać rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 h.
  • image-28lobb4 2. Farsz:
    Kapustę dusimy na małym ogniu aż zmieni kolor na lekko ciemniejszy.
    Pieczarki i cebulę obieramy a następnie dusimy na oleju. Doprawiamy do smaku.
  • 3. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować w kształcie prostokąta. Na rogu nakładać farsz i zwijać. Przecinać wzdłuż na kształt pasztecika. Wykładać na wyłożoną pergaminem blachę a następnie każdy pasztecik posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20-25 min. Kiedy staną się złociste, wyciągamy.

Porady

Moim zamiarem były paszteciki z kapustą i grzybami, ale także chciałam spróbować z innym farszem, dlatego połowa ciasta zostanie. Można wykorzystać do pasztecików z innym farszem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować