Domowe bułki do hamburgerów

5 (4 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Domowy hamburger smakuje jeszcze lepiej z własną wypieczoną bułką. Szybkie w przygotowaniu.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ok 750g mąki
    500 ml mleka
    35g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki soli
    5 łyżek oleju
    Dodatkowo :
    1 żółtko
    1 łyżka mleka
    Sezam
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Domowe bułki do hamburgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe bułki do hamburgerów 1. Mleko podgrzewamy dodajemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy.
    Zostawiamy na ok 10 min.
    Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto drożdżowe.
    Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych kawałków. Z każdej formujemy kulkę.
  • Domowe bułki do hamburgerów 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem następnie układamy bułki. ( 6 szt, na blachę). Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia po tym czasie bułki smarujemy żółtkiem i mlekiem oraz posypujemy sezamem.
  • Domowe bułki do hamburgerów 3. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 15 min w temperaturze 200 C góra dół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Mleko Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować