Domowe bułki do hamburgerów

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Jest to podstawowy przepis na bułki.Zamiast kupować bułki w sklepie warto poświęcić trochę czasu i samemu upiec.Zapewniam,że są o wiele lepsze od kupnych.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka ciepłego mleka
    3 dag drożdży
    5 dag masła
    2 łyżki cukru
    1 płaska łyżeczka soli

    dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    1 jajko
    ziarna sezamu ( 2-3 łyżki )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Domowe bułki do hamburgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem.Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Następnie do mąki dodać sól,masło i wyrośnięte drożdże.Zagniatać ciasto na stolnicy posypanej mąkę,przez kilka minut,aż będzie gładkie.
  • 3. Ciasto przełożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.Po tym czasie z ciasta uformować 6 okrągłych bułek.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Przed pieczeniem. 4. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.Sezam lekko docisnąć.
  • Upieczone. 5. Na dole piekarnika umieścić na czynie żaroodporne z gorącą wodą.Bułki wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni,do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Sezam

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować