Bigos cygański ani trochę nie przypomina tradycyjnego bigosu, który wszyscy znamy. Jest to danie jednogarnkowe, idealne na śniadanie, kolację, święta czy imprezę. Znakomite danie na chłodne dni, rozgrzewające. Przepis spisałam z zeszytu mojej mamy. Często gości na moim stole, naprawdę dobry!
Użytkownik kuchniana5
w dniu 17.01.2023 22:34 opublikował przepis:
W dzisiejszym przepisie prezentuję ajerkoniak domowej roboty. Likier jajeczny jest gęsty, słodki i pyszny. Prosty i szybki do wykonania. Przygotowanie zajmuje około 20 minut, na zdrowie :-)
Użytkownik kuchniana5
w dniu 15.01.2023 19:47 opublikował przepis:
Przedstawiam zaległy przepis na świątecznego keksa czyli ciasto biszkoptowe z bakaliami pieczone w prostokątnej formie. Keks jest smaczny, aromatyczny i długo zachowuje swoją świeżość. Przepis otrzymałam od mojej chrzestnej. Piecze go co roku na święta Bożego Narodzenia, polecam!
Użytkownik kuchniana5
w dniu 13.01.2023 23:24 opublikował przepis:
Dzisiaj tradycyjny wypiek karnawałowy czyli faworki lub inaczej chruściki. Są to chrupiące ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone na głębokim tłuszczu i posypane cukrem pudrem. Zapraszam na przepis!
Użytkownik kuchniana5
w dniu 10.01.2023 20:44 opublikował przepis:
Kolejny przepis kuchni koreańskiej czyli hot dogi na patyku. W Korei Południowej są jednym z bardziej popularnych street foodów. Są to hot dogi z serem. Fajna przekąska, szczególnie dla dzieci :-)
Użytkownik kuchniana5
w dniu 08.01.2023 17:28 opublikował przepis:
Moja bratowa przywiozła na święta kutię. Zostało jej dość dużo, nie chciałam jej zmarnować, poszperałam w necie i znalazłam przepisy na babeczki lub rolady drożdżowe z kutią. Postanowiłam upiec roladę drożdżowa z kutią, bo mam sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z zeszytu mojej mamy. Rolada jest pyszna, nie za słodka. Wygląda bardzo świątecznie :-) Z podanej porcji ciasta i kutii wychodzą dwie rolady, zachęcam do przygotowania :-)
Użytkownik kuchniana5
w dniu 05.01.2023 23:42 opublikował przepis:
Pozostajemy jeszcze w nastroju świątecznym :-) Przedstawiam Wam przepis na pyszny, świąteczny piernik przełożony powidłami śliwkowymi z polewą o nucie amaretto. Piekę go co roku na święta Bożego Narodzenia. Bardzo nam smakuje, jest wilgotny, można go upiec wcześniej. Im starszy tym lepszy, polecam!
Użytkownik kuchniana5
w dniu 04.01.2023 23:41 opublikował przepis:
Jeśli zostanie Wam nadmiar podsychających już ciast, pierniczków i ciasteczek gorąco zachęcam do przygotowania bajaderek. Bajaderki są to pyszne, słodkie, wilgotne, pachnące, bardzo szybkie do przyrządzenia, idealne do kawy kuleczki :-). Przepis znalazłam na stronie Kamarii, pozdrawiam!