Bułeczki maślane odrywane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę dodać pokruszone drożdże, cukier, ciepłe mleko oraz żółtka i szczyptę soli. Ciasto chwilę wyrobić i ma odchodzić od ręki. Na końcu dodać stopione i wystudzone masło ( odłożyć 2 łyżki do posmarowania bułek ) zarobić. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.Blaszkę o wymiarach 24*24 cm może być też i większa wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto przenieść na blat podsypać mąką i ponownie zagnieść. Odrywać od ciasta małą porcję i formować bułeczkę dłonią. Bułeczki przełożyć do blaszki.
3.Blaszkę wraz z bułeczkami odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut po tym czasie bułeczki posmarować roztopionym masłem
4.Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20 minut.
Porady
Do surowych bułeczek do środka możemy włożyć po odrobinie ulubionej konfitury lub nutelli.
Komentarze