Bułeczki maślane odrywane

4.91 (201 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne dobrze wyrośnięte maślane słodkie bułeczki. Idealne z kubkiem zimnego mleczka i jak kto lubi z konfiturą lub nutellą.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    5 g drożdży świeżych
    125 g masła
    1/2 szklanki cukru
    szklanka mleka
    4 żółtka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.91 (201 ocen)

Bułeczki maślane odrywane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę dodać pokruszone drożdże, cukier, ciepłe mleko oraz żółtka i szczyptę soli. Ciasto chwilę wyrobić i ma odchodzić od ręki. Na końcu dodać stopione i wystudzone masło ( odłożyć 2 łyżki do posmarowania bułek ) zarobić. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 2. Blaszkę o wymiarach 24*24 cm może być też i większa wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto przenieść na blat podsypać mąką i ponownie zagnieść. Odrywać od ciasta małą porcję i formować bułeczkę dłonią. Bułeczki przełożyć do blaszki.
  • smarowanie bułeczek masłem 3. Blaszkę wraz z bułeczkami odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut po tym czasie bułeczki posmarować roztopionym masłem
  • upieczone bułki 4. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20 minut.

Porady

Do surowych bułeczek do środka możemy włożyć po odrobinie ulubionej konfitury lub nutelli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować