Bułki do hamburgerów

4.97 (145 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Najlepszy przepis na bułeczki jakie kiedykolwiek robiłam. Są szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne! Ja przygotowałam je z myślą o hamburgerach, ale są one tak uniwersalne że posmarowane samym masłem lub nadziane dżemem będą smakować wspaniale :)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki
    25 g drożdży
    250 ml mleka
    50 ml wody
    2 łyżki oliwy
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.97 (145 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Fast food

Bułki do hamburgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zaczyn 1. Na początku przygotuj zaczyn. W małej misce wymieszaj drożdże, cukier oraz ok 50 ml ciepłego mleka i 2-3 łyżki maki. Następnie odstaw do wyrośnięcia na ok 15 min.
  • Ciasto przez i po wyrośnięciu 2. Do drugiej miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj oliwę, sól, wodę, wyrośnięty zaczyn oraz pozostałą część podgrzanego mleka. Ze składników wyrób jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką lub dodając odrobinę wody. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw do rośnięcia na 30 min.
  • 3. Wyrośnięte ciasto możesz wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i za pomocą noża pokroić na 9 części lub bezpośrednio z miski urywać po kawałku ciasta i formować bułeczki. ( Ja wybrałam wersję 2 ).
    Gotowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstaw do rośnięcia na jakieś 15 min. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmaruj mlekiem i obsyp sezamem.

    Piecz w temp 180C przez 25-30 min.Gotowe!

Porady

Jeśli bułeczki mają być przeznaczone na hamburgery to przed wyrastaniem należy je odrobinę spłaszczyć, aby ne były zbyt wysokie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować