Jagodzianki z borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn. Składniki na zaczyn wymieszać ze sobą i odstawić na 15 min. do wyrośnięcia ( konsystencja gęstej śmietany ).
2.Ciasto. Składniki na ciasto zarobić ze sobą i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto powinno być nieco klejące i miękkie. Takie ciasto zostawiamy w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1.5 godz. w ciepłym miejscu.
3.Między czasie możemy przygotować nadzienie. Do miseczki z umytymi i odciekniętymi borówkami dodajemy cukier puder i skrobię ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
Lukier. Do szklanki z łyżką mleka dajemy tyle cukru pudru ile się rozpuści i powstanie gęsta konsystencja.
4.Stolnicę podsypujemy odrobiną mąki i wykładamy wyrośnięte ciasto. Lekko je zarabiamy i dzielimy na 10 części. Każdy kawałeczek ręcznie rozciągamy i formujemy na długość i szerokość mniej więcej dłoni a na środek kładziemy 2 łyżki borówek. Zlepiamy na długość i staramy się uformować podłużne bułeczki.
5.Gotowe bułeczki łączeniem kładziemy łączeniem na papier do pieczenia i zostawiamy na 30 min. do podrośnięcia przykryte ściereczką.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i podrośnięte bułeczki posmarowane jajkiem pieczemy 20 - 25 min. do ich złotego zarumienienia się.
6.Rumiane bułeczki wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia a po przestygnięciu polewamy je lukrem.
Komentarze