Jagodzianki z borówką amerykańską

4.75 (4 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To pyszne bułeczki drożdżowe idealne na śniadanie, drugie śniadanie czy w towarzystwie aromatycznej kawy lub herbaty.

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • zaczyn:
    25 g świeżych drożdży
    1 płaska łyżeczka cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    40 ml letniego mleka

    ciasto właściwe:
    500 g mąki pszennej +mąka do podsypywania
    150 ml letniego mleka
    80 g cukru
    70 g roztopionego masła
    1 cukier wanilinowy
    + rozczyn

    papier do pieczenia
    1 jajko do posmarowania

    nadzienie:
    300 g borówki amerykańskiej
    1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
    2 płaskie łyżki cukru pudru

    lukier:
    1 łyżka mleka
    + cukru pudru ile zabierze
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Jagodzianki z borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn. Składniki na zaczyn wymieszać ze sobą i odstawić na 15 min. do wyrośnięcia ( konsystencja gęstej śmietany ).
  • Jagodzianki z borówką amerykańską 2. Ciasto. Składniki na ciasto zarobić ze sobą i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto powinno być nieco klejące i miękkie. Takie ciasto zostawiamy w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1.5 godz. w ciepłym miejscu.
  • 3. Między czasie możemy przygotować nadzienie. Do miseczki z umytymi i odciekniętymi borówkami dodajemy cukier puder i skrobię ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.

    Lukier. Do szklanki z łyżką mleka dajemy tyle cukru pudru ile się rozpuści i powstanie gęsta konsystencja.
  • Jagodzianki z borówką amerykańską 4. Stolnicę podsypujemy odrobiną mąki i wykładamy wyrośnięte ciasto. Lekko je zarabiamy i dzielimy na 10 części. Każdy kawałeczek ręcznie rozciągamy i formujemy na długość i szerokość mniej więcej dłoni a na środek kładziemy 2 łyżki borówek. Zlepiamy na długość i staramy się uformować podłużne bułeczki.
  • Jagodzianki z borówką amerykańską 5. Gotowe bułeczki łączeniem kładziemy łączeniem na papier do pieczenia i zostawiamy na 30 min. do podrośnięcia przykryte ściereczką.

    Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i podrośnięte bułeczki posmarowane jajkiem pieczemy 20 - 25 min. do ich złotego zarumienienia się.
  • Jagodzianki z borówką amerykańską 6. Rumiane bułeczki wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia a po przestygnięciu polewamy je lukrem.

Porady

Z podanych proporcji wyszło mi 10 bułeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Borówki amerykańskie Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować