REKLAMA
Idealne na śniadanie do kubka ciepłego mleka, kakao, lub do wielkanocnego koszyczka. Dzieci uwielbiają takie wypieki, a ja sama kocham zapach pieczonego ciasta drożdżowego, nie sposób mu się oprzeć. Formowanie bułeczek w takim kształcie wymaga odrobinę cierpliwości, ale ogólnie to nic trudnego. Dla dzieci to świetna zabawa, a dla rodziców miła odskocznia od problemów dnia codziennego, formowanie dzióbka, wkładanie oczek, i nacinanie ogonka... efekt końcowy i mina dzieci przy wyjmowaniu upieczonych bułeczek z piekarnika…bezcenne.
Przepis na te bułeczki Mama dostała od Cioci. Właściwie na ciasto i kruszonkę, bo nadzienie jest kwestią gustu lub aktualnej ochoty. Ja piekę z dżemem śliwkowym, bo jego kwaskowy smak świetnie przełamuje delikatną słodycz ciasta. Ale można też z innymi powidłami czy z serem...
Efektowne i smaczne bułeczki mleczne. Są truskawkowe nie tylko wizualnie ale i w środku.
Ja przygotowałam moje Pluszki w 2 wersjach. Jedne z makiem, a drugie z nadzieniem serowym. Mojemu tacie smakowały z serem, natomiast mnie bardziej przypadły do gustu te z makiem. Bułki te możecie również upiec z orzechami, twardą marmoladą. Przepis znalazłam na kuchnianadatlantykiem.com
Smakiem i wyglądem zachęcą wszystkich wybrednych i niejadków. Świetnie sprawdzają się jako prezent. Gorąco polecam bułeczki z nadzieniem jabłkowym.
Ostatnio skomentowane
Boczek pieczony-rolowany