Zakręcone serowe drożdżówki

4.5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zakręcone serowe drożdżówki idealnie sprawdzą się na piknik, drugie śniadanie lub na podwieczorek. Ciasto wychodzi miękkie a nadzienie serowe bardzo aromatyczne.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ( z przepisu wychodzi od 10 -12 sztuk )

    słodkie ciasto drożdżowe:

    200 ml ciepłego mleka
    8 łyżek drobnego cukru kryształu
    25 g świeżych drożdży tj. ¼ kostki 100 g
    500 g mąki pszennej tortowej
    szczypta soli
    200 g masła – rozpuszczonego i przestygniętego
    2 jajka klasa „L”+ białko które zostało z masy serowej

    masa serowa:

    350 g białego sera twarogowego
    3-4 łyżki gęstego jogurtu greckiego lub naturalnego
    1 żółtko z jajka klasy "L"
    1 opakowanie proszku budyniowego waniliowego
    1 opakowanie cukru waniliowego
    4 łyżki drobnego cukru kryształu lub cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    pomada:

    roztrzepane jajko

    dekoracja:

    cukier puder do oprószenia lub lukier do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zakręcone serowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dajemy ciepłe mleko i wkruszamy świeże drożdże, wsypujemy 2-3 łyżki mąki oraz 2 łyżki cukru. Dokładnie mieszamy i zostawiamy zaczyn na 15-20 min. by zaczął pracować. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, cukier, szczyptę soli, jajka plus białko pozostałe z masy serowej i rozpuszczone i przestygnięte masło. Wyrabiamy i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na godz. do wyrośnięcia. Podczas wyrastania ciasta przygotowuję masę serową.
  • 2. Do miski dajemy ser który rozgniatamy widelcem. Kolejno dodajemy proszek budyniowy, cukier, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy, żółtko jajka oraz jogurtu greckiego lub naturalnego jeśli masa nam wyszła za sucha i dokładnie mieszamy.
  • Zakręcone serowe drożdżówki 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0.5 cm. grubości.
  • Zakręcone serowe drożdżówki 4. Całość ciasta należy posmarować gotową masą serową.
  • Zakręcone serowe drożdżówki 5. Długi bok składamy do połowy do środka i lekko dociskamy.
  • Zakręcone serowe drożdżówki 6. Następnie na złożony bok składamy kolejny i lekko dociskamy.
  • Zakręcone serowe drożdżówki 7. Tak przygotowane ciasto pokrój na 10 – 12 części.
  • Zakręcone serowe drożdżówki 8. Każdy kawałek ciasta skręć jak świderek 2 razy.
  • Zakręcone serowe drożdżówki 9. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw je pod przykryciem na 20 -30 min. do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmaruj każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem i wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 i piecz do zrumienienia około 25 – 30 min.
  • Zakręcone serowe drożdżówki 10. Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem lub polej je lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować