Chleb z cukinią i pestkami dyni

5 (155 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Nawet moja córka się nim zachwycała mimo, iż do tej pory jadła tylko chleb bez żadnych dodatków. Bochenek dzięki cukinii jest wilgotny, długo zachowuje świeżość. Świetnie komponuje się ze słonymi i słodkimi dodatkami.
Polecam, bo nie ma to jak dom pachnący świeżym pieczywem :)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
    7g drożdży instant
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki soli
    jajko
    250 ml ciepłej wody
    250 g cukinii (1 mała)
    1/2 szkl pestek dyni
    żółtko+ 2 łyżki mleka do posmarowania
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pesto

Chleb z cukinią i pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obrałam, choć młodej cukinii nie musicie już obierać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć sok. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, jajko, ciepłą wodę, cukinię. Ciasto wyrobić, na koniec wsypać sporą garść pestek dyni. Wyrobić jeszcze raz. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Po godzinie ciasto zagnieść i przełożyć do keksówki ( dł.30cm.) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wyrównać i przykryć ściereczką. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
    Chleb posmarować żółtkiem rozmąconym z jajkiem i posypać resztą pestek z dyni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec jeszcze ok 30 minut.
    Chleb wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Pestki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować