Chleb pełnoziarnisty z pestkami dyni.

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Taki chlebek polecam upiec na śniadanie lub kolację.Jest bardzo pyszny i bardzo zdrowy.Idealnie smakuje z masełkiem.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    pół szklanki ciepłego mleka
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżki mąki pełnoziarnistej- pszennej

    Ciasto:
    3 szklanki mąki pełnoziarnistej-pszennej
    2 płaskie łyżeczki soli
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 szklanka ciepłego mleka
    5 dag suszonych pestek dyni

    Dodatkowo:
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
    2 łyżki płatków owsianych
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta Pesto

Chleb pełnoziarnisty z pestkami dyni. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem,mlekiem i mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu.
  • 2. Do mąki dodajemy sól,olej,pestki dyni,wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
  • 3. Foremkę keksówkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy olejem i posypujemy płatkami owsianymi.
    Wyrośnięte ciasto formujemy w bochenek i wkładamy do foremki.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.
  • 4. Po tym czasie chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Studzimy,kroimy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka pełnoziarnista Pestki Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować