Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już robimy listę zakupów, kupujemy prezenty i myślimy nad świątecznym menu. Oprócz tradycyjnych ciast i pierników mam dziś propozycję na pyszne i szybkie do zrobienia świąteczne ciasteczka. Są pyszne i warto choć trochę zrobić ich dla odmiany od tradycyjnych wypieków. Oczywiście możemy robić je też bez okazji. Ciasteczka szybko znikają, więc polecam zrobić podwójną porcję.
Użytkownik zzewa
w dniu 23.10.2022 22:47 opublikował przepis:
Dziś polecam Wam pieczeń drobiową z siedzuniem sosnowym. Pieczeń można podać do obiadu na ciepło na przykład z sosem grzybowym lub jak wystygnie po prostu do pieczywa. W takich pieczeniach fajne jest to, że możemy wykorzystać resztki kurczaka czy innego pieczonego mięsa, jaki nam zostanie z obiadu. Nic nie wyrzucamy i tworzymy coś nowego, co ze smakiem zjemy. A przecież w każdym domu coś zostaje, bo po prostu zrobimy za dużo lub akurat nie mamy apetytu. Niestety czasy są coraz trudniejsze, to trzeba jakoś sobie radzić i nie marnować jedzenia.
Użytkownik zzewa
w dniu 11.10.2022 11:25 opublikował przepis:
Robiłam już różne kombinacje makaronowe i tym razem padło na taką. Kotlety niby zwykłe, a jednak inne i wzbogacone o królową jesieni, czyli dynię. Do tego trochę makaronu, sera żółtego i przypraw i wyszły fajne mielońce. Prosto i smacznie i to się liczy.
Użytkownik zzewa
w dniu 04.10.2022 15:39 opublikował przepis:
Te pierogi to smak mojego dzieciństwa i hit dawnych lat. Po wielu latach zrobiłam je domownikom i starszemu synowi bardzo smakowały. Reszta nie mogła się przełamać. A szkoda, bo są pyszne. Reszta jadła ruskie.
Użytkownik zzewa
w dniu 30.09.2022 11:08 opublikował przepis:
Ta zupa powstała zupełnie przypadkowo, bo miały być placki ziemniaczane. Miałam kawałek dyni i cukinii w lodówce oraz inne resztki warzyw, wrzuciłam więc do gara i wyszła super zupa krem. Podałam ją z grzankami ziołowymi i pestkami dyni. Szybko, smacznie i nic się nie marnuje. Na taką kapryśną pogodę jak znalazł.
Użytkownik zzewa
w dniu 09.09.2022 14:41 opublikował przepis:
Dziś coś z przetworów, a jest to pasta paprykowa. Historia przepisu jest długa niczym łańcuszek. Dostałam go od koleżanki, ona dostała go od swojej koleżanki, a mojej znajomej. Znajoma dostała go od kuzynki i to na razie tyle, ale pewnie przekazywanie przepisu sięga dalej. Faktem jest, że pasta jest mega smaczna i możecie ją wykorzystać do wielu potraw, a nawet po prostu posmarować nią pieczywo lub wędlinę czy ser na kanapkach.
Użytkownik zzewa
w dniu 27.08.2022 11:34 opublikował przepis:
Ostatnio piekłam kilka biszkoptów i z każdego musiałam ściąć górki, które czasami są na biszkoptach. Jako, że nie lubię nic wyrzucać, zrobiłam masę budyniową, dodałam owoce i wyszło super ciacho.
Użytkownik zzewa
w dniu 13.05.2022 09:24 opublikował przepis:
Jakiś czas temu robiąc z synową na obiad pierogi, jakoś tak wyszło, że zrobiłam za mało farszu. Długo się nie zastanawiając, zajrzałam do lodówki i do szafek i znalazłam pieczarki, które miały być do pizzy, cukinię, marchewkę (prawie zawsze jest w domu) i wygrzebałam z szafki kuchennej kuskus. Raz, dwa i zrobiłam farsz. I wiecie co? Po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że takie dziwne farsze są najlepsze. Do pierogów zrobiłam surówkę z kapusty i był pyszny obiad. Tak więc warto odejść od tradycji i zaszaleć z farszami na pierogi.
Użytkownik zzewa
w dniu 13.05.2022 09:18 skomentował:
Dziś polecam Wam propozycję na obiad. Przeważnie kurczaka piekłam w piekarniku. Dziś jednak wrzuciłam go do wolnowaru po uprzednim zamarynowaniu. Co prawda nie miał tak chrupiącej skórki, jak to jest przy pieczeniu w piekarniku, ale był pyszny i soczysty. Ja osobiście się zakochałam w tym wolnowarze.