IMG_20200815_103145

zzewa

O mnie:

Gotowanie jest dla mnie ogromną przyjemnością. Rodzinka się powiększyła więc gotuję dla 5 osób i kochanej wnusi. Od kilku lat prowadzę bloga . https://ewa-wkuchni.blogspot.com/?m=1

Liczba punktów za aktywność
912
Liczba obserwujących
55

Wyślij wiadomość
Schabowe sakiewki z warzywami w sosie musztardowym
Użytkownik zzewa w dniu 01.12.2020 13:39 opublikował przepis :

Schabowe sakiewki z warzywami w sosie musztardowym

Pyszne i aromatyczne sakiewki schabowe z warzywami w delikatnym, kremowym sosie musztardowym. Propozycja idealna nie tylko na codzienny obiad. Zbliżają się święta więc byłaby to fajna odmiana uroczystego obiadu. Wbrew pozorom robi się je szybko i fajnie smakują. Zrobiłam tylko kilka na próbę i to był błąd bo smakowały i to bardzo.

Pasztet z selera z dynią
Użytkownik zzewa w dniu 12.11.2020 09:45 opublikował przepis :

Pasztet z selera z dynią

Dziś proponuję Wam kolejną odsłonę słynnego pasztetu z selera. Tym razem dodałam do niego dynię. Ale nie tylko dynia jest tu dodatkiem. Smak pasztetu podkręciłam dwoma rodzajami musztardy i jeszcze jednym nietypowym składnikiem. Jest to sos o nazwie Pierun, który jest bardzo ostry. Aby nie przedobrzyć dałam go mało bo bałam się jego ostrości. I to była wystarczająca ilość na ten pasztet.

Musztardowy chleb ze słonecznikiem i prażoną cebulką
Użytkownik zzewa w dniu 31.10.2020 14:58 opublikował przepis :

Musztardowy chleb ze słonecznikiem i prażoną cebulką

Dziś polecam Wam chleb ale nie taki zwykły. No może zwykły ale czy ktoś z Was dodawać do ciasta na chleb musztardę ? Jeśli tak to pewnie wiecie, ze świetnie się nadaje też do tego celu, nie tylko do mięsa czy kiełbasy. Chleb wyszedł pyszny, mięciutki i wilgotny w środku a chrupiący na zewnątrz. Nie wiem czy rodzaj musztardy ma znaczenie, ja użyłam czeskiej. I jeśli nie wierzycie to upieczcie a przekonacie się, że chleb jest super.

Jesienne pierogi
Użytkownik zzewa w dniu 29.10.2020 11:45 opublikował przepis :

Jesienne pierogi

Wczoraj na obiad zrobiłam pierogi. Dawno ich nie było, więc postanowiłam zrobić przyjemność rodzince. Ciasto pierogowe to ciasto z krupczatki a farsz z karkówki z dodatkiem dyni, suszonych prawdziwków, cebuli i ostrej musztardy jalapeno. Czyli jesiennych składników. Musztarda fajnie dała kopa farszowi. Pierogi wyszły smaczne a podałam je z surówką z białej kapusty.

Sałatka z buraka
Użytkownik zzewa w dniu 27.10.2020 19:51 opublikował przepis :

Sałatka z buraczka

Czasami mam ochotę na sałatkę, którą przygotuję z tego co mam w domu. Gotowałam buraki, więc pomyślałam aby zrobić właśnie z buraka coś na śniadanie. Padło na tę sałatkę i muszę przyznać, że była smaczna. Szybko, smacznie i zdrowo. Tak więc czasami dziwne połączenia są strzałem w dziesiątkę.

Pasztet z selera z pieczarkami
Użytkownik zzewa w dniu 09.10.2020 17:18 opublikował przepis :

Pasztet z selera z pieczarkami

Przepis na pasztet z selera dostałam od bratowej. Przyznam szczerze, że podeszłam do niego jakoś bez przekonania. Ale jakie było moje zdziwienie gdy spróbowałam tego pasztetu. Ten pasztet to moja modyfikacja bo dodałam pieczarki i to był dobry wybór. Jako, że chciałam iść na łatwiznę seler starłam po prostu na tarce ( w przepisie trzeba było użyć maszynki do mięsa ). Jeśli nie robiliście jeszcze tego pasztetu to polecam i zapewniam Was, że zjedzą go nawet mięsożercy.

SCHABOWY W MIXOWEJ PANIERCE
Użytkownik zzewa w dniu 28.09.2020 10:33 opublikował przepis :

Schabowy w mixowej panierce

Dziś schabowe niby zwykłe a jednak trochę inne. A wszystko to za sprawą panierki i innych składników, których użyłam do ich przygotowania. Schabowe nie są duże, bo miałam fajny cienki schab. Ale możecie zrobić normalne, nie ma to znaczenia. Ważne aby smakowały. Dodatki do kotletów to po prostu to co lubicie, ja podałam po prostu z ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną. Jeśli jesteście ciekawi co tam dodałam to zapraszam do lektury.

Zupa krem z cukinii i warzyw z rosołu
Użytkownik zzewa w dniu 14.09.2020 13:25 opublikował przepis :

Zupa krem z cukinii i warzyw z rosołu

Naszło mnie na zupę krem. Jako, że zostało mi trochę rosołu i warzywa z niego postanowiłam zrobić na szybko zupę. Dodałam cukinię, cebulę, usmażyłam grzanki i miałam super zupę. Mało pracy, nic się nie marnuje i smacznie a co ważne mało kalorii. A więc zdrowo a to ważne.