REKLAMA

IMG_20200912_181903

zzewa

O mnie:

Gotowanie jest dla mnie ogromną przyjemnością. Rodzinka się powiększyła więc gotuję dla 5 osób i kochanej wnusi. Od kilku lat prowadzę bloga . https://ewa-wkuchni.blogspot.com/?m=1

Liczba przepisów
936
Liczba obserwujących
54
 
Wyślij wiadomość
Użytkownik zzewa w dniu 25.09.2021 12:50 skomentował:

Mini tarty z jabłkiem i borówkami

Użytkownik zzewa w dniu 21.09.2021 11:14 opublikował przepis:

Mini tarty z jabłkiem i borówkami

Ostatnio pogoda jest jaka, jest, a więc lato i jesień i tak na zmianę. A przy takiej pogodzie mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego w przygotowaniu. I tu z pomocą przyszło mi gotowe ciasto kruche. Pierwszy raz z niego skorzystałam, ale ogólnie jest fajne i nadaje się do wypieków. Dodałam jabłka i borówki, które świetnie pasują do tego typu deserów.
Użytkownik zzewa w dniu 16.08.2021 12:49 opublikował przepis:

Zapiekany makaron z kulkami mięsnymi

Dziś mam dla Was makaronową propozycję obiadową. W sumie danie robi się szybko, bo dajemy surowy makaron. Wystarczy warzywa pokroić i zetrzeć inne składniki, wymieszać, uformować kule mięsne i do pieca. Dania nie trzeba pilnować a my mamy czas na inne czynności. Ja użyłam penne, ale możecie użyć innego makaronu. Jeśli nie lubicie mocnego smaku passaty to śmiało możecie dać mniej i dodać na przykład trochę rosołu. Chodzi o to, aby makaron miał z czego czerpać płyn, aby był miękki. Jeżeli będzie go za mało to makaron wyjdzie surowy. Jak już się skusicie na to danie to koniecznie dajcie znać czy przypadło Wam do gustu.
Użytkownik zzewa w dniu 05.08.2021 12:59 opublikował przepis:

Ziemniaczane kluski z podagrycznikiem i liśćmi rzodkiewki

Dziś mam dla Was propozycję na kluski ziemniaczane z dodatkiem podagrycznika i liści rzodkiewki. Niedawno dowiedziałam się, że to co uważałam za zielsko w moich kwiatach jest cennym zielem. Od tej pory staram się wyrywając go dodawać do różnych potraw. I tu padło na kluski. Są to praktycznie zwykłe kopytka podane z tymi dodatkami i uformowane w kulki. Możecie podać je okraszone z surówką lub z ulubionym sosem. Każda wersja będzie pyszna.

Użytkownik zzewa w dniu 29.07.2021 11:02 opublikował przepis:

Drożdżowe batony z kiełbasą, serem i chutneyem

Dziś mam dla Was propozycję na ciepłe śniadanie lub kolację. Są to drożdżowe batony z kiełbasą, serem i łagodnym chutneyem. Zazwyczaj chutney jada się na zimno, ale ja postanowiłam ten stereotyp złamać i wykorzystać go na ciepło. Użyłam łagodnego, bo miałam obawy co do ostrości. Batony jadła moja wnusia, więc nie chciałam, aby były za ostre.
Użytkownik zzewa w dniu 05.07.2021 17:27 opublikował przepis:

Chleb z ziarnami i makaronem

Większość z Was wie, że piekąc chleb czy bułki kombinuję z dodatkami. Dziś padło na makaron, który mi został, gdy gotowałam go dla wnusi. Użyłam fajnego makaronu w kształcie literek. Chleb jest wilgotny i nawet na trzeci dzień jest świeżutki. Tak więc, zamiast wyrzucać makaron, jaki nam zostanie a jest go za mało, wykorzystajcie go do chleba. Jeśli macie duży makaron to po prostu posiekajcie go albo wrzućcie taki. I tak podczas mieszania ciasta trochę się rozdrobni, choć nie bardzo, bo ciasto mieszamy łyżką bez konieczności długiego wyrabiania.
Użytkownik zzewa w dniu 15.06.2021 12:30 opublikował przepis:

Kotlety z kaszy i jajek

Dziś propozycja bez mięsa, czyli kotlety z kaszy i jajek. Wypróbowałam kaszetki z burakiem i borowikami i wyszło smacznie. Dla osób niejedzących mięsa idealne, ale dla mięsożerców też są fajną zmianą. Możecie podać je na ciepło z surówką i na przykład sosem pieczarkowym albo zjeść same. Dobrze też smakowały na zimno. Już myślę nad innym zastosowaniem kaszetek w nowej potrawie.
Użytkownik zzewa w dniu 11.05.2021 16:21 opublikował przepis:

Białkowe babeczki z jagodami

Dziś polecam Wam babeczki z jagodami. Jagody wyjęłam z zamrażarki bo czas robić porządki w mrożonkowych zapasach. I dodatkowo do babeczek wykorzystałam same białka. Przyznam, że pierwszy raz piekłam je nie dając całych jajek. I wiecie co ? Babeczki wyszły delikatne i bardzo puszyste. I na dodatek nie zmarnowałam żółtek bo zrobiłam je na pasteryzowanych białkach.
Użytkownik zzewa w dniu 06.05.2021 15:12 opublikował przepis:

Chleb z serem, forsycją i natką pietruszki

Ostatnio dowiedziałam się o cudownych właściwościach forsycji. Postanowiłam więc dodać ją do chleba.
Użytkownik zzewa w dniu 22.04.2021 16:35 opublikował przepis:

Zapiekane ślimaki makaronowe

Dziś mam dla Was propozycję na smaczny obiad z piekarnika. A jest to makaron w kształcie ślimaków nadziewany farszem z pieczonego kurczaka i żeberek z dodatkami. Makaron zalałam sosem z passaty pomidorowej z mlekiem kokosowym. Danie wyszło naprawdę smaczne.