Bruschetta z pesto z rukoli z szynką parmeńską, mozzarellą i suszonymi pomidorami

4.48 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bruschetta to tradycyjna włoska przekąska. Ja czasem zamiast zwykłych kanapek na śniadanie przyrządzam takie właśnie grzanki z pesto z rukoli z mozzarellą, aromatycznymi suszonymi pomidorami i szynką parmeńską - znikają w mgnieniu oka.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 2 ciabatty
    2) 60 g obranych pistacji
    3) 100 g rukoli + kilka listków do dekoracji
    4) 90 g sera grana padano
    5) świeżo mielony pieprz czarny
    6) sól
    7) 150 g oliwy z oliwek + kilka łyżek
    8) 2 szt. mozzarelli (ok. 120 g każda)
    9) 20 plastrów szynki parmeńskiej
    10) 16 suszonych pomidorów
    11) kilka łyżek czarnych oliwek
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Bruschetta z pesto z rukoli z szynką parmeńską, mozzarellą i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy pesto z rukoli i pistacji: Pistacje prażymy na suchej patelni. Ser ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do niego 100 g rukoli, uprażone pistacje, szczyptę soli i pieprz czarny świeżo mielony i wszystko rozdrabniamy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji, ale tak aby były wyczuwalne grudki orzechów. W trakcie miksowania dolewamy 150 g oliwy z oliwek. (Opcjonalnie do pesto można dodać 1-2 ząbki czosnku).
  • 2. Suszone pomidory kroimy w paseczki, oliwki i mozzarellę w plasterki, a plastry szynki parmeńskiej kroimy na mniejsze kawałki.
  • 3. Ciabattę kroimy na małe kromki, skrapiamy je oliwą i oprószamy bazylią i oregano. Tak przygotowane kromki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i opiekamy około 5 minut, po tym czasie je wyjmujemy.
  • 4. Każdą opieczoną kromkę smarujemy przygotowanym pesto, na nim układamy kawałki szynki parmeńskiej, plasterki mozzarelli, paseczki suszonych pomidorów i plasterki oliwek. Tak przygotowane grzanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekamy do czasu aż mozzarella się rozpuści.
  • 5. Na koniec, już po wyjęciu z piekarnika, każdą grzankę dekorujemy listkami rukoli oraz odrobiną pesto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Oliwki Suszone pomidory Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować