Domowy chleb pszenny z pestkami dyni

4.5 (164 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne domowe pieczywo. Jest to chleb z mąki pszennej z dodatkiem pestek dyni. Chleb pozostaje długo świeży. Polecam

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szkl mąki pszennej
    10 g drożdży suszonych
    1 łyżeczka soli
    1/2 szkl pestek dyni+ do posypania
    1 łyżka oleju
    1 szkl ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pesto

Domowy chleb pszenny z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, pestki dyni, sól oraz drożdże i mieszamy razem. Następnie dolewamy ciepłą wodę oraz olej. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk, potem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Następnie przekładamy wyrośnięte ciasto do foremki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie smarujemy wyrośnięty chleb wodą, posypujemy pestkami dyni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy chleb przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Pestki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować