Chleb z pestkami dyni i płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Pyszny chlebek, idealny na śniadanie i zdrowy, bo domowy. Dawno już nie piekłam, ale okres jesienno-zimowy sprzyja wypiekaniu domowego chleba. Choćby po to, by nie zrywać się do sklepu po świeże pieczywo i piekarnikiem rozgrzać trochę w domu ;) A dziś Światowy Dzień Chleba :)

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 4 szkl. mąki (może być więcej jeśli płyny będą tego wymagały)
    15 g świeżych drożdży
    2 i 3/4 szkl. ciepłego mleka
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 łyżeczka bazylii suszonej
    3 łyżki płatków owsianych
    2 łyżki otrąb pszennych
    garść pestek dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pesto

Chleb z pestkami dyni i płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1cl0amg 1. Do miski przesiewamy mąkę, robimy dołek, wlewamy do niego 2/3 szkl. ciepłego mleka, wsypujemy cukier i wkruszamy drożdże. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • image-1p6vpwi 2. W pozostałym ciepłym mleku namaczamy płatki owsiane i otręby.
    Gdy drożdże się spienią dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
  • image-0a00rxj 3. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja ułożyłam od razu na blasze wyłożonej papierem i postawiłam na stole przy grzejniku).
  • image-1xm3whk 4. Wyrośnięty bochenek smarujemy mlekiem i przyklejamy pestki dyni.
    Pieczemy około godzinę w 180 stopniach.

Porady

Po upieczeniu gorący chleb dobrze jest posmarować wodą (skórka będzie bardziej chrupiąca). Kroimy dopiero po wystudzeniu (ja do zdjęć pokroiłam jeszcze ciepły, a dopiero po wystudzeniu dobrze się kroił w równe kromki).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pestki Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować