Chleb pszenny z pestkami dyni

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Moja propozycja na chrupiący chleb świąteczny. Chleb pszenny, upieczony na drożdżach, posypany pestkami z dyni.

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    mąka pszenna puszysta Lubella Typ-500 1 kg
    woda 450 ml
    sól 1 łyżka
    drożdże instant (suszone) na 1 kg mąki (16 g)

    Pomada:

    mąka 1 czubata łyżka
    woda 100 ml
    sól szczypta

    Opcjonalnie:

    pestki dyni do posypania chleba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sito. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto, ręcznie 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy z ciasta bochenek, kładziemy go na wysypanej otrębami blasze. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni Celsjusza. W międzyczasie robimy pomadę, w małym rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Po godzinnym wyrastaniu bochenka nacinamy go ukośnie 3-4 razy, obficie smarujemy pomadą, posypujemy pestkami dyni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut w 250 stopniach Celsjusza (grzałki góra - dół). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 40 minut, do zarumienienia się chleba. Upieczony chleb studzimy na kratce.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować