Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem

4.97 (179 ocen)

Domowy chleb zawsze najlepszy

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej chlebowej typ 750
    1,5 szk letniego mleka
    1,5 szk letniej wody
    25 g świeżych drożdży
    100 g pestek dyni
    50 g ziaren słonecznika
    1 łyżka cukru
    1 czubata łyżeczka soli
    1/4 szk oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.97 (179 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pesto

Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wrzucić drożdże, dodać cukier i mieszać drewnianą łyżką aż drożdże zrobią się płynne.
    Potem wlać letnie mleko i wodę, dodać sól i wymieszać.
    Następnie wsypać mąkę, pestki dyni oraz słonecznik, połączyć składniki, dodać olej i znowu lekko pomieszać.
    Wszystko wyłożyć na blat lub stolnicę i zagnieść ciasto.
    Oprószyć je lekko mąką, umieścić z powrotem w misce i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
    Gdy wyrośnie ciasto przerobić ponownie, uformować kształt naczynia jakie posiadamy i położyć je na oprószonej mąką na przykład desce do krojenia.
    Naczynie żaroodporne razem z pokrywką posmarować olejem, oprószyć mąką i wstawić do piekarnika.
    Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.
  • 2. Gdy się nagrzeje szybko wyjąć pokrywę, wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia, naciąć nożem wzorki, zakryć pokrywką i zamknąć drzwiczki piekarnika.
    Piec chleb 20 minut w tej temperaturze a potem wyjąć pokrywkę z piekarnika i dalej piec chleb bez przykrycia kolejne 20 minut ze zmniejszoną temperaturą do 200 stopni.
    Kolejne 20 minut piec w 180 stopniach.
    Upieczony chleb ostrożnie wyjąć z naczynia na drewnianą kratkę lub metalową uważając aby się nie poparzyć i zostawić go do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pestki Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować