1000 g dyni
600 g marchwi
3 szt. korzenia pietruszki
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 łyżki ostrego curry
400 ml mleka kokosowego
sól do smaku
1000 ml wody
100 ml soku pomarańczowego
kawałek świeżej papryczka chilli
kawałek imbiru
Aromatyczna i zdrowa zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy w dużym garnku na oleju.
W tym czasie obieramy ze skórki dynie, marchew i pietruszki. Kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka, przesmażamy chwilę mieszając. Dolewamy około wodę i sok. Dodajemy sól, curry i pokrojony w plasterki obrany imbir i papryczkę. Gotujemy przez 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy je do warzyw. Dolewamy tyle wody aby były przykryte. Gdy są miękkie, zupę rozdrabniamy blenderem dolewając mleko kokosowe.
Porady
Kontrolując ilość wody możemy zrobić zupę bardziej lub mniej gęstą
Komentarze