Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

4.5 (199 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pikantna i lekko słodka, bardzo aromatyczna i sycąca. Z powodzeniem możecie zabrać ją ze sobą do pracy. Świetnie smakuje solo, z grzankami, groszkiem ptysiowym czy podprażonymi ziarnami słonecznika lub dyni.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże kolby kukurydzy
    3 średnie ziemniaki
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    2 łyżki masła
    1 1/2 litra bulionu warzywnego
    200 ml mleka kokosowego
    sól (do smaku)
    pieprz biały (do smaku)
    papryka ostra (do smaku)
    1/2 łyżeczki imbiru
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki curry
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Curry Krem

Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzać olej z masłem, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, curry, ostrą paprykę oraz kurkumę. Całość chwilę przesmażyć. Dodać bulion. Za pomocą ostrego noża odkroić z kolby ziarna kukurydzy. Kukurydzę dodać do zupy. Całość gotować do miękkości składników. Zupę zmiksować z pomocą blendera i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łupin z kukurydzy. Ponownie podgrzać, dodać mleko kokosowe oraz sól i pieprz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować