Pyszne domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsyp dwie szklanki, czyli 320 gramów mąki pszennej tortowej lub luksusowej typ. 550. Wsyp również płaską łyżeczkę cukru oraz sporą szczyptę soli. Wbij jedno duże jajko i dodaj 40 gramów bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła. miski wsyp dwie szklanki, czyli 320 gramów mąki pszennej tortowej lub luksusowej typ. 550. Wsyp również płaską łyżeczkę cukru oraz sporą szczyptę soli. Wbij jedno duże jajko i dodaj 40 gramów bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła.Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub sylikonową szpatułką. Miskę z ciastem pod bułeczki przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak minimum 10 minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, gładkie i elastyczne. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie. Ciasto Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na około 60 do maksymalnie 90 minut. Ciasto powinno w tym czasie bardzo urosnąć.Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na około 60 do maksymalnie 90 minut. Ciasto powinno w tym czasie bardzo urosnąć. Formuj gładkie bułeczki. Bułeczki odstaw do wyrastania na minimum 30 minut. Posmaruj wierzch mlekiem i żółtkiem, posyp sezamem. Piecz 20 minut w temp.180stopni.
Kotlety dopraw sola i pieprzem i smaż na dobrze nagrzanej patelni (najlepiej grillowej) nie dłużej niż po trzy minuty na stronę. Rozkrój na pół bułki do hamburgerów, na dół połóz kotlet, potem ser i ulubione dodatki.
Porady
Podczas smażenia mięsa można na nie położyć plastry żółtego serca
Komentarze