Pyszne domowe hamburgery

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Domowe hamburgery nie mają sobie równych. I wcale nie są trudne w przygotowaniu. A za to jak smakują

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:

    2 szklanki mąki pszennej np. tortowej
    pół szklanki mleka
    1 duże jajko
    niecałe 1/4 kostki masła
    15 g świeżych lub 5 g suchych drożdży
    płaska łyżeczka cukru
    spora szczypta soli
    3 łyżeczki sezamu jasnego
    odrobina mleka i żółtka
    Składniki na kotlety

    6 kotletów z wołowiny mielonej
    1 średnia cebula
    2 płaskie łyżeczki soli
    1 płaska łyżeczka pieprzu

    pomidorki koktajlowe
    mała cebula
    6plastrów żółtego sera
    2 korniszony lub ogórki kiszone
    garść rukoli
    kilka listków sałaty lodowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Hamburgery

Pyszne domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upiecozne bułki na hamburgery 1. Do miski wsyp dwie szklanki, czyli 320 gramów mąki pszennej tortowej lub luksusowej typ. 550. Wsyp również płaską łyżeczkę cukru oraz sporą szczyptę soli. Wbij jedno duże jajko i dodaj 40 gramów bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła. miski wsyp dwie szklanki, czyli 320 gramów mąki pszennej tortowej lub luksusowej typ. 550. Wsyp również płaską łyżeczkę cukru oraz sporą szczyptę soli. Wbij jedno duże jajko i dodaj 40 gramów bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła.Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub sylikonową szpatułką. Miskę z ciastem pod bułeczki przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak minimum 10 minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, gładkie i elastyczne. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie. Ciasto Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na około 60 do maksymalnie 90 minut. Ciasto powinno w tym czasie bardzo urosnąć.Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na około 60 do maksymalnie 90 minut. Ciasto powinno w tym czasie bardzo urosnąć. Formuj gładkie bułeczki. Bułeczki odstaw do wyrastania na minimum 30 minut. Posmaruj wierzch mlekiem i żółtkiem, posyp sezamem. Piecz 20 minut w temp.180stopni.
    Kotlety dopraw sola i pieprzem i smaż na dobrze nagrzanej patelni (najlepiej grillowej) nie dłużej niż po trzy minuty na stronę. Rozkrój na pół bułki do hamburgerów, na dół połóz kotlet, potem ser i ulubione dodatki.

Porady

Podczas smażenia mięsa można na nie położyć plastry żółtego serca

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone wołowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować