Tort śmietankowy z cytrynową nutą

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszny, lekki i delikatny. W dodatku bardzo prosty w przyrządzeniu.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT
    6 jajek
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    3/4 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    KREM ŚMIETANKOWY
    500 ml śmietanki kremówki 36%
    4 łyżki cukru pudru
    otarta skórka z całej cytryny

    NASĄCZENIE
    1/2 szklanki owocowej herbaty
    1 łyżeczka miodu
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tort śmietanowy

Tort śmietankowy z cytrynową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszać, następnie przesiać przez sitko. Wwłączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 175 stopni C.

    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę (najlepiej mikserem na wysokich obrotach), pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać na wysokich obrotach miksera, ok. 7 minut, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Potem dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać 4 minuty. Na koniec dodawać w trzech turach przesiane i wymieszane obie mąki, bardzo delikatnie wymieszać łyżką .

    Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać delikatnie powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec 40 minut. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjąć z piekarnika, upuścić z wysokości 50 cm (np. na deskę) i przestudzić. Boki biszkoptu obkroić nożem, odpiąć obręcz i wyjąć biszkopt, zdjąć papier.

    Krem śmietankowy:
    Cukier puder i śmietanę-fix wymieszać. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę lekko ubić, następnie stopniowo dodawać cukier puder wymieszany ze śmietaną-fix i całość ubić na sztywno. Na koniec dodać skórkę z cytryny i wymieszać delikatnie łyżką.
    Przekładanie:
    Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe krążki.

    Przygotować nasączenie: zaparzyć herbatę, wymieszać z miodem i sokiem z cytryny, przestudzić.

    Krem podzielić na trzy części. Pierwszy biszkoptowy krążek skropić 1/3 nasączenia i wyłożyć 1/3 część kremu śmietankowego, lekko wyrównać.
    Udekorować tort ulubionymi owocami, schłodzić w lodówce.

Porady

Tort pięknie wygląda udekorowany czerwonymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana 36%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować