Drożdżowe ślimaczki z jabłkami, cynamonem i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Przepyszne połączenie jabłek, cynamonu i suszonej żurawiny

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto drożdżowe:
    - 30 g świeżych drożdży
    - 6 łyżek mleka
    - 1 łyżka cukru
    - 1 łyżka mąki pszennej

    - 500 g mąki pszennej
    - 3 żółtka
    - 100 g masła
    - 100 g cukru
    - 3/4 szklanki mleka
    nadzienie:
    - 4 jabłka
    - 100 g rodzynek
    - 100 g suszonej żurawiny
    - 2 łyżki cukru
    - sok z połowy cytryny
    - 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Drożdżowe ślimaczki z jabłkami, cynamonem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ślimaczków 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mąkę oraz 6 łyżek ciepłego mleka. Całość mieszamy widelcem, przykrywami i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min.

    W niewielkim rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.

    Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy żurawine, cukier, cynamon i wszystko dokładnie mieszamy.


    Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i cukier, mieszamy. Dolewamy mleko z masłem, zaczyn. Wszystko mieszamy łyżką aż składniki się połączą i stworzą jednolite, dość gęste ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dolać odrobinę mleka.
  • Bułeczki prosto z piekarnika 2. Stolnicę obsypujemy mąką, wyrabiamy na niej ciasto (nie dłużej niż 1 minutę) i formujemy w kulę. Kulę przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

    Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i posypując niewielką ilością mąki rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 50 x 40 cm.

    Nadzienie jabłkowe odsączamy na sitku, rozkładamy na rozwałkowanym placku, dodajemy żurawinę zostawiając ok. 2 cm z każdej krawędzi. Następnie całość zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy na 12 kawałków.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (lub 160 jeśli z termoobiegiem). Dużą blachę i wykładamy papierem do pieczenia.

    Ślimaczki układamy na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

    Pieczemy 17-25 minut aż się zrumienią.

Porady

Do bułeczek można dodać orzechy i rodzynki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować