Drożdżowe ślimaczki z jabłkami, cynamonem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mąkę oraz 6 łyżek ciepłego mleka. Całość mieszamy widelcem, przykrywami i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
W niewielkim rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy żurawine, cukier, cynamon i wszystko dokładnie mieszamy.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i cukier, mieszamy. Dolewamy mleko z masłem, zaczyn. Wszystko mieszamy łyżką aż składniki się połączą i stworzą jednolite, dość gęste ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dolać odrobinę mleka.
2.Stolnicę obsypujemy mąką, wyrabiamy na niej ciasto (nie dłużej niż 1 minutę) i formujemy w kulę. Kulę przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i posypując niewielką ilością mąki rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 50 x 40 cm.
Nadzienie jabłkowe odsączamy na sitku, rozkładamy na rozwałkowanym placku, dodajemy żurawinę zostawiając ok. 2 cm z każdej krawędzi. Następnie całość zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy na 12 kawałków.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (lub 160 jeśli z termoobiegiem). Dużą blachę i wykładamy papierem do pieczenia.
Ślimaczki układamy na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Komentarze