Chleb bez glutenu, jajek i bez laktozy

5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

bez laktozy, bez glutenu bardzo bogaty w składniki odżywcze, a w dodatku bardzo prosty w przygotowaniu

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 135 g ziaren słonecznika
    90 g siemienia lnianego
    65 g rozdrobnionych orzechów laskowych lub migdałów
    145 g płatków jaglanych lub ryżowych (lub mieszanka tych płatków)
    2 łyżki nasion chia
    4 łyżki łupin nasion babki jajowatej
    1 płaska łyżeczka soli
    ) 3 łyżki oleju kokosowego
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb bez glutenu, jajek i bez laktozy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Olej kokosowy roztopić. Odstawić na bok. W jednej misce wymieszać suche składniki: ziarna słonecznika, siemię lniane, orzechy lub migdały, płatki, nasiona chia i babki jajowatej oraz sól. W drugiej misce wymieszać wodę, roztopiony olej kokosowy. Połączyć składniki i wymieszać. Masę przełożyć do keksówki i mocno ugnieść z góry ręką. Keksówkę owinąć folią spożywczą i pozostawić na blacie w temperaturze pokojowej na co najmniej 2 godziny (lub na całą noc/ dzień). Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. Następnie chleb wyciągnąć formy, chwytając za wystający papier do pieczenia i wsunąć chleb do pieca bez formy. przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Porady

Chleb można wzbogacić o rodzynki lub inne suszone owoce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować