Chleb bez glutenu, jajek i bez laktozy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Olej kokosowy roztopić. Odstawić na bok. W jednej misce wymieszać suche składniki: ziarna słonecznika, siemię lniane, orzechy lub migdały, płatki, nasiona chia i babki jajowatej oraz sól. W drugiej misce wymieszać wodę, roztopiony olej kokosowy. Połączyć składniki i wymieszać. Masę przełożyć do keksówki i mocno ugnieść z góry ręką. Keksówkę owinąć folią spożywczą i pozostawić na blacie w temperaturze pokojowej na co najmniej 2 godziny (lub na całą noc/ dzień). Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. Następnie chleb wyciągnąć formy, chwytając za wystający papier do pieczenia i wsunąć chleb do pieca bez formy. przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Porady
Chleb można wzbogacić o rodzynki lub inne suszone owoce
Komentarze