Potrawy wielkanocne, które kojarzą nam się z tymi świętami, to bez wątpienia jajka pod różną postacią. Klasyczne jajka z majonezem, najlepiej z domowym (przeczytaj artykuł: nie kupuj półproduktów – majonez) to obowiązkowy punkt programu na świątecznym stole. Coraz częściej jednak eksperymentujemy z farszem do jajek wielkanocnych, dodając do ugotowanych żółtek suszone pomidory, szpinak, tuńczyka, wędzonego łososia czy pieczarki. Przeczytaj nasz artykuł, w którym czeka na Ciebie garść inspiracji na farsz do jajek - faszerowane jajka na 5 sposobów. Nie zapomnijmy też o zieleninie do dekoracji - rzeżucha i inne kiełki wyhodowane w domu to nie tylko zdrowy, ale i kolorowy dodatek i jadalna ozdoba.

Inny sposób na wprowadzenie jajecznego motywu na świąteczny stół to przygotowanie galarety mięsnej w skorupkach od jaj - zobacz przepis na takie jajka wielkanocne.

Potrawy wielkanocne  - zobacz przepisy na jajka faszerowane

 

 

Zanim jednak zaczniemy zajadać się jajkami podczas wielkanocnego śniadania, na stole zazwyczaj pojawia się barszcz biały lub żurek, a u niektórych zupa chrzanowa. Nie zapomnijmy, że i te potrawy wielkanocne nie mogą obejść się bez jajek, które ugotowane na twardo dodajemy do zupy.

Warto przygotować domowy zakwas na żurek, bo taka zupa, zrobiona od podstaw, smakuje zdecydowanie lepiej niż z koncentratu, a nie ma przy tym wiele pracy. Wystarczy kilka dni przed przygotowywaniem zupy nastawić zakwas, który przygotowujemy z wody, mąki żytniej, czosnku i kromki razowego chleba. Zobacz nasz przepis na żurek na zakwasie.

Potrawy wielkanocne  - zobacz: przepisy na żurek i galerię przepisów na barszcz biały

 

 

Faszerowanym jajkom na stole towarzyszą kiełbasy, domowe wędliny i pieczenie. Podana na ciepło biała lub zwykła kiełbasa to obowiązkowe danie w wielkanocnym menu. Nie zapomnijmy podać do niej chrzanu i ćwikły, niezbędnych na świątecznym stole. Jeśli chcemy zaserwować najbliższym to, co najlepsze, przygotujmy pieczyste w domu. Zrobienie takiego pieczonego mięsa jest proste, a mamy pewność, co jemy. Co więcej, możemy przyprawić je ulubionymi ziołami i przyprawami. Przygotowana tak wędlina – upieczona w rękawie lub ugotowana, jest soczysta, krucha i sprawdza się zarówno na ciepło i na zimno. Warto, przygotować też aksamitny sos tatarski lub sos chrzanowy, do których pasują różnorodne dana wielkanocnemięsa i pieczenie, domowe wędliny, ale i jajka.

 

 

Sałatki na święta to kolejne po jajkach potrawy wielkanocne, które bardzo lubią się z majonezem. Najpopularniejsza sałatka, która pojawia się w świątecznym menu to sałatka jarzynowa. Warto jednak, by nie przytyć znacznie po niedzielnym śniadaniu, zrezygnować z tłustych sosów majonezowych i wykorzystać różne rodzaje sałat do przygotowanie świątecznych sałatek. I tak na przykład rukola świetnie pasuje do łososia i winogron, a jeśli chcemy nadać daniu wielkanocnego elementy, wykorzystajmy ugotowane na twardo jajka przepiórcze. Warto też postawić na ser i wykorzystać go do przygotowania sałatki z roszponką, gorgonzolą i pomidorkami. Nie zapomnijmy też o kiełkach – można je wykorzystać w sałatce jajecznej z rzodkiewką.

 Potrawy wielkanocne  - zobacz przepisy na sałatki na Wielkanoc

 

 

 

W wielu polskich domach na świątecznym stole musi pojawić się też pasztet. A gdyby tak zaskoczyć  gości i w tym roku zrobić go inaczej -  przygotowując  pasztet warzywny zamiast mięsnego, czyniąc nasze dania wielkanocne choć trochę lżejsze? Choć wielu może wydawać się to dziwne, warzywna wersja pasztetu – pasztet z soczewicy z dodatkiem aromatycznych przypraw, suszonych pomidorów lub pieczarek to pyszna alternatywa dla tego mięsnego dania. Co więcej, warzywny pasztet wygląda na tyle podobnie do mięsnego, że często miłośnicy tego drugiego zajadają wegetariańską wersję w przekonaniu, że to ich ulubiony domowy mięsny pasztet. To też idealny sposób na przemycenie niezwykle zdrowych warzyw strączkowych dla małych i dużych niejadków.

Jeśli jednak zdecydujemy się na pieczenie mięsnego pasztetu wielkanocnego (na przykład pasztetu z królika), nie zapomnijmy, że tak, jak pozostałe potrawy wielkanocne, musi on być zrobiony z najlepszej jakości składników. Łopatka wieprzowa, wątróbka, mięso z kurczaka, boczek lub słonina to składniki dobrego, domowego pasztetu.

Potrawy wielkanocne  - zobacz przepisy na pasztet świąteczny

 

 

 

Potrawy wielkanocne to nie tylko jajka, kiełbasy i sałatki, lecz także i słodkości. Domowej roboty drożdżowa baba z rodzynkami czy marmurkowa babeczka to to, na co czekamy cały rok. Upieczenie pysznej babki nie zajmuje tak wiele czasu. Jeśli go nie mamy, zamiast drożdżowego, wybierzmy ciasto ucierane, które możemy wzbogacić o czekoladę, skórkę cytryny czy kajmak lub przygotować babkę marmurkową. Jeśli chcemy, by babka była dłużej świeża, warto upiec babkę jogurtową. Za sprawą jogurtu właśnie ciasto jest wilgotne i zwarte, znika w mgnieniu oka. Polecamy też przepisy na babkę wielkanocną.

Potrawy wielkanocne  - zobacz przepisy na babki:  babka gotowana, babka drożdżowa, babka ucierana

 

 

 

Nie możemy też zapomnieć o mazurkach! Gdyby prowadzono ranking na najbardziej wyczekiwane potrawy wielkanocne, mazurek z pewnością zająłby pierwsze miejsce. Kruchy spód i przesłodki wierzch to to, co łasuchy lubią najbardziej. To ciasto ma być wykwintne i bogate, jeśli chodzi o składniki, dlatego często do przygotowania mazurków wykorzystuje się bakalie, czekolady, dżemy i konfitury oraz masę kajmakową. Mazurek daje nam spore pole do popisu, nie tylko jeśli chodzi o smak i składniki użyte do jego przygotowania, ale także wygląd. Warto zadbać o dekorację naszego ciasta, bowiem mazurki to też piękna dekoracja wielkanocnego stołu. Szukasz inspiracji? Przeczytaj nasz artykuł ciasta na Wielkanoc i zainspiruj się przy planowaniu słodkich wypieków.

Potrawy wielkanocne  - zobacz przepisy na mazurek

 

 

Trudno wyobrazić sobie potrawy wielkanocne bez sernika. To jedno z najbardziej lubianych ciast w polskich domach, nic dziwnego, że gości na stołach w najważniejsze dla nas święta. Choć serniki pozwalają nam na dużą dowolność, jeśli chodzi o smaki i dodatki, na Święta warto sięgnąć po klasyczne przepisy i przygotować sernik dostojny, idealny na Wielkanoc. Polecamy szczególnie sernik krakowski, znany też jako sernik z kratką. A dla tych, którzy lubią serniki z polewami, mamy sernik wiedeński – bez kruchego spodu, ale z warstwą aksamitnej czekolady na wierzchu.

Potrawy wielkanocne  - zobacz galerię przepisów na sernik wielkanocny

 

Potrzebujesz więcej pomysłów na potrawy świąteczne? Zobacz wszystkie przepisy na Wielkanoc przygotowane przez naszych Użytkowników!