Sos tatarski

  • wyświetlono: 2550 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Doskonały do jajek, wędlin czy dań z grilla - sos tatarski. Zamiast kupować, warto przygotować go w domu na bazie domowego majonezu i ulubionych składników. Zobacz przepis na domowy sos tatarski - wyrazisty dodatek!

Marta Kornak
  • 5 porcje
  • 10min

Składniki

1 szklanka majonezu (najlepiej domowego)
2 ogórki kiszone
1/4 szklanki marynowanych pieczarek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki soku z cytryny
łyżeczka musztardy
świeżo mielony pieprz
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Sos tatarski

  • 1. Ogórki i pieczarki drobno posiekać. Wsypać do miseczki, dodać resztę składników - majonez, musztardę, natkę pietruszki, szczypiorek, sok z cytryny i wymieszać.

    Sos tatarski doprawić solą i pieprzem do smaku. Wstawić do lodówki, by składniki przegryzły się. Najlepiej smakuje schłodzony.

Porady

Do sosu można dodać też ugotowane na twardo, drobno posiekane jajka.
Grzyby marynowane można zastąpić też kaparami - dzięki nim sos tatarski nabierze charakteru.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sos tatarskiWielkanocsossos majonezowysos do jajek

Komentarze

Podobne przepisy

Sos tatarski

Dodane przez: joanna30

Sos tatarski

Idealny do jajek, mięs, wędlin.

Sos tatarski

Dodane przez: aniakan

Sos tatarski

Pyszny do jedzenia jak i dodatek...

Prosty sos tatarski

Dodane przez: MonikaW

Prosty sos tatarski

Szybki sos tatarski - o niebo lepszy...

Sos tatarski

Dodane przez: AnetaSłużałek

Sos tatarski

Bardzo dobry dodatek np. do jajek...

Sos tatarski z kaparami

Dodane przez: MonaLiza

Sos tatarski z kaparami

Tradycyjny sos tatarski z dodatkiem...

Dodane przez: MonikaW

Sos tatarski

Pyszny dodatek do jaj, sałatek,...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.