Sos tatarski

4.47 (200 ocen)

  • 10 min
  • Dla 5 osób

Doskonały do jajek, wędlin czy dań z grilla - sos tatarski. Zamiast kupować, warto przygotować go w domu na bazie domowego majonezu i ulubionych składników. Zobacz przepis na domowy sos tatarski - wyrazisty dodatek!

  • 10 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 szklanka majonezu (najlepiej domowego)
    2 ogórki kiszone
    1/4 szklanki marynowanych pieczarek
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżeczki soku z cytryny
    łyżeczka musztardy
    świeżo mielony pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.47 (200 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos tatarski

Sos tatarski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki i pieczarki drobno posiekać. Wsypać do miseczki, dodać resztę składników - majonez, musztardę, natkę pietruszki, szczypiorek, sok z cytryny i wymieszać.

    Sos tatarski doprawić solą i pieprzem do smaku. Wstawić do lodówki, by składniki przegryzły się. Najlepiej smakuje schłodzony.

Porady

Do sosu można dodać też ugotowane na twardo, drobno posiekane jajka. Grzyby marynowane można zastąpić też kaparami - dzięki nim sos tatarski nabierze charakteru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować