Babka ucierana to chyba najprostsze ciasto wielkanocne. Aby odnieść sukces przy jej przygotowaniu należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Zacznijmy od tego, jak i w przypadku innych przepisów na ciasta, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W przeciwnym wypadku narażamy się na to, iż nasza babka ucierana może być zakalcem po upieczeniu.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą jasną masę. Dodajemy jajka, cały czas ucierając. Żeby babka ucierana była puszysta, ważne jest też, by sypkie składniki – jak mąka czy proszek do pieczenia – przesiać do ciasta przez sito.
Jak widać ciasto jest nieskomplikowane, a daje nam spore możliwości, bo możemy dodać do niego przeróżne składniki. Zaczynając od rodzynek czy skórki cytrynowej, przez świeże owoce, wiórki kokosowe, kakao czy marcepan. Ciekawym pomysłem na babkę wielkanocną, jest wzbogacenie tego ciasta o likier jajeczny ajerkoniak. Babka nie tylko zyska na smaku, ale i kolorze i zaskoczy gości!
Choć babka ucierana to chyba najpopularniejsza wielkanocna babka, polecamy galerię: babka piaskowa w 11 odsłonach
Zobacz inne wielkanocne galerie ze słodkościami:
mazurek wielkanocny - 17 propozycji
sernik z bakaliami - 18 przepisów
16 przepisów na sernik wielkanocny
Komentarze