Wędliny domowe to prosty sposób na coś pysznego na kanapki! Skoro pieczemy różne mięsa na obiad, czemu przy okazji nie przygotować i pysznego mięsiwa, które można pokroić w plastry i jeść z domowym chlebem na śniadanie czy kolację. Wydaje się wam, że domowe wędliny wymagają włożenia wiele pracy w ich przygotowanie? Zupełnie nie! Z naszymi przepisami zobaczycie, że pieczyste nie wymaga ani dużego wysiłku, ani skomplikowanych składników czy poświęcania uwagi.

Wędliny domowe – sposób na aromatyczne mięso

Wybraliśmy dla Was same najlepsze domowe wędliny z naszego serwisu. Każdy w naszym zestawianiu znajdzie coś dla siebie. Zatem miłośnicy boczku, szynki, mielonki i schabu będą zadowoleni z zawartych przepisów na wędliny domowe. I to na różne sposoby. Jeśli chodzi o schab wieprzowy to mamy przepis na mięso gotowane, którego przyrządzenie zajmie 10 minut, a także schab z pończochy, który jest suszony. Uwaga! Takie mięso jest wyjątkowo aromatyczne. Dla osób lubiących urozmaicone smaki polecamy wędliny domowe w wersji rolady schabowej. Ponadto miłośnicy karkówki znajdą tu dla siebie parzoną i pieczoną karkówkę z ziołami.

Zobacz także:  Domowe wędliny - przepisy i praktyczne porady 

Wędliny domowe – przepis z szynkowara

Jeżeli etap pieczonej szynki czy boczku macie już za sobą, to mamy kilka sposobów wartych uwagi. W takim wypadku, mamy dla was wędliny domowe z szynkowara. Z wykorzystaniem tego sprzętu domowa mielonka nie ma sobie równych, a łopatka rozpływa się w ustach. Jesteśmy pewni, że po wypróbowaniu naszych przepisów, zaangażujecie się w przygotowanie wędlin domowych na kanapki, bo ich smak nie ma sobie równych. Co więcej, takie mięsiwo daje ogromne pole do popisu. Bo przecież dodając nowe przyprawy do marynaty, piekąc czy gotując mięso, za każdym razem możemy stworzyć nowe smaki! Można zrobić domowe wędliny o łagodnym, ziołowym smaku, albo przygotować pikantne mięso z dodatkiem ostrej papryki. Wszystko zależy od waszych upodobań. A jeśli wciąż Wam mało i wybieracie domowe wyroby, zobaczcie galerię przepisów na pasztet świąteczny, która pełna jest mięsnych smaków ukrytych pod postacią różnorodnych pasztetów.

Jak zrobić swojskie wędliny?

Chcąc upiec mięso na domowe wędliny, warto pomyśleć o odpowiedniej marynacie. Mamy do wyboru tradycyjną solankę, którą podgotowuje się z dodatkiem przypraw ( na przykład liściem laurowym, zielem angielskim, czarnym pieprzem, główką czosnku). Warto wiedzieć, że poza solanką domowe wędliny można zamarynować na przykład w maślance i upiec w rękawie. Takie mięso będzie wyjątkowo delikatne i soczyste. Przygotowując je w domu, warto zaopatrzyć się w sznurek wędliniarski, który pomoże zatrzymać farsz w roladach mięsnych.

Zapomnijcie o kupnych szynkach i schabach, wędliny domowe są zdrowsze, tańsze i co najważniejsze - smaczniejsze od tych w sklepach.