Choć dla wielu skomplikowany, bo bogaty w smaku i dodatkach, mazurek wielkanocny to ciasto proste. Wszystko, czego potrzebujemy to dobry przepis na kruche lub inne ciasto (najlepiej wybrać to mocno maślane) i pomysł na wierzch.

Mazurek – przepisy na klasyk

Jak zrobić mazurek wielkanocny? Przepis na mazurek wielkanocny w wersji podstawowej jest niezwykle prosty. Mazurek to ciasto, które składa się zwykle z bazy, jaką jest cienka warstwa ciasta, słodkiej masy położonej na cieście i jadalnych dekoracji, takich jak migdały czy rodzynki.

Mazurek wielkanocny możemy przygotować korzystając z wielu różnych przepisów na ciasto. Aby powstał idealny mazurek, ciasto musi być delikatne i pyszne. Ciasto na mazurek najczęściej będzie ciastem kruchym. Co jest ważne przy jego przygotowywaniu? Przede wszystkim powinniśmy je bardzo szybko zagnieść, ponieważ ciasto nie lubi ogrzewania w dłoniach. Możemy także wykorzystać specjalny kuchenny gadżet do rozdrabniania ciasta – ma formę metalowych pasków przymocowanych do rączki.

Ciasto po wyrobieniu warto jeszcze na około pół godziny włożyć do lodówki – dzięki temu będzie też lepiej się wałkować. Do ciasta warto też dodać żółtko jajka ugotowanego na twardo. Kruche ciasto na mazurek wielkanocny będzie wtedy jeszcze bardziej delikatne. Takie ciasto ma również tę zaletę, że łatwo daje się formować i możemy ozdobić nasz mazurek ozdobnym szlaczkiem lub przygotować z ciasta pisankę, którą położymy na słodkiej masie.

Zobacz też inne przepisy na Wielkanoc!

Mazurek wielkanocny – jakie ciasto wybrać?

Dobre ciasto na mazurek wielkanocny to jednak nie tylko ciasto kruche. Świetnie sprawdzi się także na przykład ciasto półkruche lub ciasto francuskie. To ostatnie możemy zrobić w domu, ale jest nieco pracochłonne i czasochłonne – wymaga wielokrotnego wałkowania, zawijania i ponownego wałkowania ciasta. Możemy jednak kupić je gotowe w sklepie. Ciasto francuskie kupujemy w rolce, często podzielone już na arkusze. Wystarczy je rozwałkować i upiec. Pamiętajmy, że zarówno ciasto kruche, jak i ciasto francuskie powinniśmy przed pieczeniem nakłuć widelcem i obciążyć przy pomocy specjalnych kulek do pieczenia, żeby środek ciasta się nie wybrzuszył.  

Ciasto na mazurek wielkanocny to także klasyczny biszkopt. Upieczemy go w niespełna pół godziny. Inną propozycją jest mazurek bezglutenowy. Ciasto przygotujemy na przykład ze zmielonych migdałów lub orzechów.

Jeśli lubimy bardzo cienkie spody ciast, możemy użyć wafli lub opłatków, które nasiąkną masą i będą wspaniale smakować. Jeśli zaś chcemy, by spód był wyjątkowo kruchy wykorzystajmy maślane lub korzenne ciasteczka. Zmiksujmy je na pył razem z łyżką lub dwiema roztopionego masła. Z takiej masy zrobimy spód, ale raczej nie uda nam się przygotować brzegów – postawmy wtedy na gęstą masę, która nie rozpłynie się na boki i dobrze schłodźmy ciasto przed wyjęciem z formy.

Sprawdź także przepisy na obiad wielkanocny i sałatki świąteczne

Jak zrobić szybki mazurek wielkanocny?

Szybki mazurek wielkanocny zrobimy, kupując gotowe półprodukty w sklepie. Nie zawsze musi to oznaczać, że nasze ciasto będzie gorsze od tego zrobionego własnoręcznie od podstaw. Na sklepowych półkach znajdziemy zarówno ciasto kruche, jak i ciasto francuskie. Zawsze sprawdzajmy składy takich gotowych ciast. Niech będą jak najkrótsze i pozbawione konserwantów czy polepszaczy smaku. Inną opcją jest kupienie krakersów i herbatników i wyłożenie nimi blachy jako spód.

Gotową masę na mazurek wielkanocny również możemy dostać w niemal każdym markecie. Masa czekoladowa czy kajmakowa także powinna mieć krótki skład i być dobrej jakości. Wystarczy, że podpieczemy spód, wyłożymy na niego masę i udekorujemy na przykład przy użyciu bakalii.

Mazurek wielkanocny – klasyczne smaki

Mazurki wielkanocne występują w wielu różnych wersjach smakowych. Oprócz eksperymentowania ze spodem do ciasta, możemy również zmieniać smak masy. Masa do mazurka powinna być dość gęsta, ale jednocześnie łatwo dać się rozprowadzić na cieście.

Możliwości mamy wiele – od klasycznych bogatych bakaliowych mazurków królewskich czy cygańskich, przez słodkie z kajmakiem lub bardziej wyważone w smaku – z kwaskowymi powidłami czy konfiturą i skórką pomarańczową.

Mazurek świąteczny w wersji najbardziej tradycyjnej to mazurek kajmakowy. Słodką masę zrobimy, kupując skondensowane mleko w puszce. Puszkę przez dłuższy czas gotujemy na małym ogniu w garnku z wodą. Mleko zmieni się w ciągnącą się, pyszną krówkową masę. Innym sposobem jest przygotowanie masy karmelowej od podstaw.

Pyszny jest także mazurek czekoladowy. Masę czekoladową przygotujemy na bazie czekolady gorzkiej, mlecznej lub ich miksu. Dla fanów naprawdę słodkich ciast zróbmy masę z czekolady białej. Do masy możemy wmieszać bakalie, dzięki którym mazurek stanie się jeszcze lepszy.

Jeśli jesteście fanami orzechów, zróbcie mazurek orzechowy. Nie bez powodu ten specjał został wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego. W tradycyjnej wersji do przygotowania kremu używa się orzechów włoskich, ale możecie wykorzystać też orzeszki ziemne, pistacje lub orzechy laskowe.

Ciekawą wersją mazurka jest mazurek różany. Możemy go przygotować miksują konfiturę różaną na przykład z serkiem mascarpone.

Popularnym mazurkiem jest też mazurek pomarańczowy i cytrynowy. Przyjemnie orzeźwiający smak dobrze komponuje się z kruchym spodem i słodkim lukrem.

Zdrowy mazurek – smaczna alternatywa dla klasyki

Mazurek wielkanocny może być zdrowy! Wystarczy tylko użyć do jego przygotowania zdrowych składników. Spód zróbmy na bazie płatków owsianych. Porcja płatków owsianych to zastrzyk witamin B1 i B5, które usuwają zmęczenie i działają uspokajająco. Jajka użyte do przygotowania spodu mazurka dostarczają pełnowartościowego białka, potrzebnego do sprawnego funkcjonowania mięśni. Żółtko jest źródłem lecytyny, która wpływa na lepsze funkcjonowanie układu nerwowego. Zamiast cukru wykorzystajmy stewię. Stewia pomaga schudnąć. Ten naturalny słodzik jest 30 razy słodszy od cukru. Nie podnosi poziomu cukru we krwi i nie uczestniczy w procesie odkładania się tkanki tłuszczowej. Łyżeczka cukru to 20 kalorii, stewia nie zawiera ich wcale!

Masę do zdrowego mazurka zrobimy na bazie cytryn, pomarańczy, jabłek, pistacji i migdałów. Dlaczego są zdrowe? Cytryna to przyjaciółka naszej wątroby. Znacznie poprawia jej funkcjonowanie. Zawiera bardzo dużo witaminy C i ma silne właściwości bakteriobójcze. Warto dodawać ją do ciast, ale także do herbaty.

Jabłka pomagają wysmuklić talię. Zawierają dużo rozpuszczalnego błonnika, który ułatwia trawienie i obniża zbyt wysoki poziom cukru we krwi. W jabłkach jest też sporo polifenoli, między innymi działającej przeciwzapalnie kwercetyny. Chroni ona serce i układ krążenia równie dobrze jak resweratrol z czerwonego wina.

Pomarańcze to skarbnica witaminy C, która sprawia, że cera staje się bardziej promienna. Jest ona jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy zapobiegających rozwojowi komórek nowotworowych. Z kolei pistacje zadbają o nasze oczy. Mają dużo luteiny i zeaksantyny. To substancje, które ułatwiają regenerację oczu. Są też dobrym źródłem witaminy B6 potrzebnej do produkcji hemoglobiny. Garść zaspokaja 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6. Migdały za to wzmacniają kości – mają dużo wapnia potrzebnego do odbudowy zębów i kości. 100 g migdałów zawiera ponad 200 mg tego pierwiastka. Obfitują w cynk, który wzmacnia paznokcie i poprawia wygląd skóry.

Kiedy piec mazurek wielkanocny?

Mazurek wielkanocny najlepiej upiec w sobotę wielkanocną, żeby był gotowy na śniadanie wielkanocne w niedzielę. Aby ułatwić sobie pracę, spód można zamrozić wcześniej. W dniu pieczenia wyjmujemy go z zamrażarki i czekamy aż się rozmrozi. Następnie pieczemy.

Jak udekorować mazurek wielkanocny?

Warto pamiętać, że mazurek to ciasto, które zwykle jest bardzo słodkie. Dlatego właśnie powinno być bardzo cienkie – wystarczy kawałek, żeby zaspokoić apetyt na coś słodkiego. Zadbajmy o to, by spód był równy, wyrównajmy też masę, a mazurek z pewnością będzie wyglądał estetycznie.

Sama forma mazurka może być dekoracyjna. Przygotujmy mazurek wielkanocny w kształcie jajka, klasycznym prostokątnym lub okrągłym. Możemy też zrobić mazurek warstwowy – wersja dla ambitnych: przygotowanie słodkich mas o różnych smakach do przełożenia warstw.

Co jest cechą wspólną wszystkich mazurków? Bakalie! Mazurek wielkanocny to ciasto, które bez dużej porcji bakalii nie jest mazurkiem. Mazurek wielkanocny udekorujmy orzechami, rodzynkami i migdałami.

Wspaniale w roli ozdoby sprawdzą się także kandyzowane lub świeże owoce czy marcepan. Mazurek wielkanocny udekorujemy też przy pomocy kolorowych posypek, wiórków kokosowych, słodkich kuleczek czy żelków.

Do dekoracji mazurków przyda się również lukier. Możemy wykorzystać popularny lukier cukierniczy, czyli tzw. glazurę. Aby go przygotować musimy wymieszać cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny. Trudno podać dokładne proporcje – powinniśmy tak je dostosować, by lukier był lejący, ale nie za rzadki. Lukier możemy również zabarwić i narysować nim na mazurku różne wzorki – najpopularniejszy będzie z pewnością napis Alleluja czy bazie. Ciekawym pomysłem jest użycie lukru plastycznego. Wprawdzie dekoracje z niego wyglądają imponująco, ale za to średnio smakują.

Co symbolizuje mazurek wielkanocny?

Mazurek wielkanocny jest symbolem zakończenia Wielkiego Postu – to właśnie dlatego jest słodki, pełen bakalii i owoców. Zobacz nasze przepisy, zainspiruj się i z naszych przepisów przygotuj mazurek wielkanocny, jakiego Twoja rodzina jeszcze nie jadła!

Wielkanoc będzie pyszna! Zobacz galerie z innymi świątecznymi słodkościami:

pascha - 11 przepisów

babka ucierana - 11 przepisów

sernik z bakaliami - 18 przepisów

babka piaskowa w 11 odsłonach

Sprawdź też przepis na klasyk, którym jest babka wielkanocna. Wypróbuj nasz sernik królewski!