Choć dla wielu skomplikowany, bo bogaty w smaku i dodatkach, mazurek wielkanocny to ciasto proste. Wszystko, czego potrzebujemy to dobry przepis na kruche ciasto (najlepiej wybrać to mocno maślane) i pomysł na wierzch. A tu możliwości mamy wiele – od klasycznych bogatych bakaliowych mazurków królewskich czy cygańskich, przez słodkie z kajmakiem lub bardziej wyważone w smaku – z kwaskowymi powidłami czy konfiturą i skórką pomarańczową.

Co jest cechą wspólną wszystkich tych ciast? Bakalie! Mazurek wielkanocny to ciasto, które bez dużej porcji bakalii nie jest mazurkiem. Zobacz nasze przepisy, zainspiruj się i z naszych przepisów przygotuj mazurek wielkanocny, jakiego Twoja rodzina jeszcze nie jadła!

Zobacz galerie z innymi świątecznymi słodkościami:

pascha - 11 przepisów

babka ucierana - 11 przepisów

sernik z bakaliami - 18 przepisów

babka piaskowa w 11 odsłonach

Sprawdź też przepis na klasyk, którym jest babka wielkanocna. Wypróbuj nasz sernik królewski!