Jak faszerować jajka

Żeby w ogóle zabrać się za faszerowane jajka, musimy najpierw je ugotować. Warto zadbać o to, by po ugotowaniu skorupka bez problemu nam odeszła, a jajko po obraniu było gładkie i ładnie się  prezentowało. Jak ugotować jajka? Istnieją różne sposoby, by ugotować jajka na twardo i by obieranie jajek zakończyło się sukcesem -  jedni do wody do gotowania dodają sól, inni ocet. Ważny jest też czas gotowania. Nie warto przetrzymać jajek w gotującej się wodzie, dlatego 8-10 minut od momentu zagotowania wody to optymalny czas, by jajka ugotowały się na twardo.  

Po ostudzeniu i obraniu, jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka i wykorzystujemy je do przygotowania farszu.

 

Jaki farsz do jajek faszerowanych

Pomysłów na jajka faszerowane jest wiele. Jeśli chcemy, na przykład na Wielkanoc przygotować je na różne sposoby, warto postawić na klasyczne farsze, ale i zaskoczyć gości nowymi propozycjami. W naszej galerii znajdziecie jedno i drugie.

Jeśli chodzi o klasykę, dużą popularnością cieszą się jajka faszerowane pieczarkami. Posiekanymi drobno grzybami, przesmażonymi z cebulką i zmiksowanymi z żółtkiem i odrobiną majonezu wypełnia się białka i dekoruje szczypiorkiem. Warto pamiętać o doprawieniu farszu nie tylko solą i pieprzem, ale niech będzie to też papryka w proszku, gałka muszkatołowa, curry czy kumin. Pieczarki i jajka lubią przyprawy, zadbajmy, by farsz do jajek był wyrazisty w smaku.

Coraz większą popularność zyskują też farsze z wykorzystaniem ryb – wędzonego łososia czy tuńczyka z puszki. To wyraziste dodatki, które często właśnie zestawiane są z jajkami czy to w kanapkach, czy sałatkach. Same w sobie są dość wyraziste, doskonale więc komponują się z delikatnym białkiem. W naszej galerii umieściliśmy pomysły i na jajka faszerowane łososiem, i jajka faszerowane tuńczykiem.

Myśląc o farszu do jajek na twardo, warto wykorzystywać sprawdzone połączenia. I tak jajka faszerowane awokado będą doskonale smakować, jeśli do farszu dodamy chilli, czerwoną cebulę i sok z limonki. Jajka nadziewane makrelą można przygotować, łącząc rybę z posiekanymi drobno ogórkami kiszonymi, kukurydzą lub kaparami.

Mało popularnym, ale ciekawym pomysłem są też jajka faszerowane cukinią. Przepis na nie znajdziecie w naszej galerii.

 

Jak ozdobić jajka faszerowane

Jajka faszerowane powinny od razu przyciągać wzrok. Aby to się udało, musimy zadbać o odpowiednie udekorowanie ich. W końcu jemy oczami i nie tylko smak, ale i wygląd dań ma ogromne znaczenie.

Nadziewane jajka wielkanocne można podać na różne sposoby – albo, jak w przypadku wspomnianych już jajek faszerowanych pieczarkami, zmiksować cały farsz na puszysty mus i wycisnąć go do jajek przez rękaw, albo krojąc wszystkie składniki w kostkę, mieszając je i napełniając połówki jajek. To drugie rozwiązanie sprawdzi się, gdy mamy sporo kolorowych składników, które posiekać możemy na różnej wielkości kawałki.

Pomysłów na udekorowanie jajek tuż przed podaniem też jest wiele. Wszystko w zasadzie zależy od naszej inwencji. Posypanie jajek posiekanym szczypiorkiem to tylko początek i jeśli chcemy, by nasza przystawka była nieco bardziej zaskakująca, warto sięgnąć po inne produkty. Wykorzystajmy składniki farszu, krając je w inny sposób, niż przy siekaniu ich przy przygotowaniu nadzienia. Sięgnijmy po kiełki, tak popularne na przednówku, gałązki tymianku, rzodkiewkę zawiniętą w dekoracyjny kwiat czy posiekane w plasterki oliwki w różnych kolorach. Pomysłów na dekorację jest wiele, warto poświecić jej trochę czasu, by od pierwszego spojrzenia na nasze danie ślinianki szybciej zaczynały pracować.

 

Jak podać jajka faszerowane

Jednym z mniej typowych pomysłów jak podać jajka faszerowane, jest sięgnięcie po przepis na jajka faszerowane w skorupkach. To niebanalny pomysł, który daje spore pole do popisu, bowiem farsz do takich jajek na ciepło można przygotować z różnych składników.

Jeśli jeszcze ich nie robiliście, przekąska ta będzie sporym urozmaiceniem jajecznego menu i z pewnością zaskoczy niejednego miłośnika potraw z jajek. Przygotowując jajka w skorupkach rezygnujemy z użycia majonezu do farszu, a ten ukrywamy pod pierzynką z bułki tartej. Po ugotowaniu jaj, delikatnie kroimy je na pół, by nie zniszczyć skorupek i łyżeczką wydrążamy ugotowane jajka. Napełniamy skorupki farszem, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni, by powstała chrupiąca, złocista warstwa.

Jedyne, co może sprawić trudność, to przecięcie skorupek ugotowanych jajek na pół. Wymaga to nieco wprawy, jednak ostry nóż, sprawne ruchy i odrobina cierpliwości to gwarancja sukcesu.

 

Zobacz więcej pomysłów na jajka faszerowane:

Jajka wielkanocne - 18 przepisów

Faszerowane jajka na 5 sposobów