Babka jogurtowa to łatwe ciasto z kategorii tych prostych, ucieranych. Jest wilgotna, zwarta i nie kruszy się. Ogromną zaletą tego ciasta jest także fakt, że jest dłużej świeże niż klasyczna babka, a to za sprawą jogurtu dodanego do ciasta.

 

Babka jogurtowa – przygotowanie

Kluczem do sukcesu są produkty w temperaturze pokojowej. Zanim zabierzemy się za przygotowanie ciasta, zadbajmy o to, by składniki nie były zimne. To częsty powód powstawania zakalca w tego typu ciastach. Warto pamiętać, że by babka jogurtowa ładnie wyrosła, należy dobrze utrzeć jajka z cukrem, do białości. Następnie wlać stopione i wystudzone masło. Porcjami wsypujemy suche składniki  - mąkę i proszek do pieczenia,  a kiedy te połączą się z masą, dodajemy jogurt. Dobrze wymieszane ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem foremki. Babka jogurtowa pięknie prezentuje się upieczona w formie z kominkiem, ale taka z keksówki nie traci na smaku.

Zobacz także:   Jak zrobić jogurt? - właściwości i pochodzenie

Babka jogurtowa – wariacje smakowe

Babka jogurtowa będzie świetnie smakować, jeśli jogurt naturalny podmienimy na taki owocowy. Pamiętajmy jednak, by zawartość cukru w nim była jak najmniejsza.

Aby wzbogacić smak naszego wypieku, do ciasta można wmieszać startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Świetnie sprawdzi się kandyzowana skórka z pomarańczy i ekstrakt pomarańczowy. Oczywiście w sezonie na wierzchu ciasta można ułożyć owoce – maliny, jagody, wiśnie czy śliwki.

Jeśli nie przepadacie za cytrusowymi nutami w wypiekach, babka jogurtowa lubi się także z rodzynkami, orzechami, suszoną żurawiną czy posiekaną czekoladą. Jeśli wolicie kakaowe smaki, do ciasta na etapie jego ucierania można dodać także kakao. Warto też eksperymentować ze smakami jogurtów.

Tak jak inne, babka jogurtowa świetnie sprawdzi się polewami i posypkami. Wystarczy oprószyć wierzch cukrem pudrem, by ciasto zyskało na prezentacji. Dla bardziej wymagających łasuchów polecamy lukier z cukru pudru i soku z cytryny lub polewę z czekolady. Babka cytrynowa  będzie pyszna zarówno z polewą z ciemnej, jak i białej czekolady (szczególnie, gdy do ciasta dodamy trochę skórki cytrynowej).

 

I sprawdź jeszcze więcej przepisów na ciasta na wielkanoc:

babka ucierana - 11 przepisów

babka piaskowa w 11 odsłonach

wielkanoc: ciasta na święta

ciasta wielkanocne siostry Anastazji

ciasta domowe

ciasta z kremem