Choć w ostatnich latach awokado staje się coraz popularniejsze, to wciąż wiele osób omija je w sklepie, a to wielka strata nie tylko dla kubków smakowych, ale i całego organizmu. Ten produkt jest bazą do genialnej pasty, którą robi się dosłownie w 2 minuty, a pałaszuje jeszcze szybciej. Jedzcie ją regularnie, a cały organizm wam za to podziękuje. 

Jak zrobić najprostszą pastę z awokado?

Wszystko, czego potrzebujecie, prawdopodobnie jest już w waszych kuchniach, bo przyda się tylko twaróg, cebula i trochę soku z cytryny. Takie połączenie składników będzie nie tylko pyszne, ale i wyjątkowo wartościowe dla organizmu. Oprócz tego można oczywiście dorzucić ulubione wyraziste przyprawy lub zioła, które dodadzą całości jeszcze więcej aromatu i cennych witamin. Zobaczcie, ile wartości ma ten przysmak, a od razu nabierzecie na niego jeszcze większego apetytu.

Pasta z awokado - właściwości

Wszystkie składniki tego domowego smarowidła mają cenne dla naszego zdrowia właściwości. Twaróg jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, awokado dostarcza zdrowych tłuszczy, a cytryna cennej witaminy C. Cebulka z kolei działa bakteriobójczo i wzmacnia odporność, więc taka pasta będzie jak naturalny wzmacniacz całego organizmu. Lista korzyści z jej jedzenia jest bardzo długa i każdy znajdzie tu coś dla siebie. Nasza pasta z awokado:

  • pomaga regulować ciśnienie tętnicze
  • podkręca metabolizm
  • chroni wzrok
  • wspiera pracę wątroby
  • wzmacnia system nerwowy
  • wspomaga zdrowy sen
  • uspokaja i poprawia nastrój
  • pozytywnie wpływa na koncentrację

Jeśli powyższe korzyści was zachęciły, zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie przetestujcie ten prosty przepis.

Prosty przepis na pastę z awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 100 g chudego twarogu
  • 1 cebula
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie awokado ze skórki i usuńcie z niego pestkę.
  2. Następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki i wrzućcie do miski.
  3. Twaróg drobno pokruszcie, a cebulkę obierzcie i lekko posiekajcie.
  4. Na koniec wyciśnijcie sok z cytryny, wymieszajcie wszystko i doprawcie do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Całość dokładnie rozgniećcie widelcem na kremową pastę i gotowe. 

Źródło informacji: dietetycy.org.pl