Choć w ostatnich latach awokado staje się coraz popularniejsze, to wciąż wiele osób omija je w sklepie, a to wielka strata nie tylko dla kubków smakowych, ale i całego organizmu. Ten produkt jest bazą do genialnej pasty, którą robi się dosłownie w 2 minuty, a pałaszuje jeszcze szybciej. Jedzcie ją regularnie, a cały organizm wam za to podziękuje.
Jak zrobić najprostszą pastę z awokado?
Wszystko, czego potrzebujecie, prawdopodobnie jest już w waszych kuchniach, bo przyda się tylko twaróg, cebula i trochę soku z cytryny. Takie połączenie składników będzie nie tylko pyszne, ale i wyjątkowo wartościowe dla organizmu. Oprócz tego można oczywiście dorzucić ulubione wyraziste przyprawy lub zioła, które dodadzą całości jeszcze więcej aromatu i cennych witamin. Zobaczcie, ile wartości ma ten przysmak, a od razu nabierzecie na niego jeszcze większego apetytu.
Pasta z awokado - właściwości
Wszystkie składniki tego domowego smarowidła mają cenne dla naszego zdrowia właściwości. Twaróg jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, awokado dostarcza zdrowych tłuszczy, a cytryna cennej witaminy C. Cebulka z kolei działa bakteriobójczo i wzmacnia odporność, więc taka pasta będzie jak naturalny wzmacniacz całego organizmu. Lista korzyści z jej jedzenia jest bardzo długa i każdy znajdzie tu coś dla siebie. Nasza pasta z awokado:
- pomaga regulować ciśnienie tętnicze
- podkręca metabolizm
- chroni wzrok
- wspiera pracę wątroby
- wzmacnia system nerwowy
- wspomaga zdrowy sen
- uspokaja i poprawia nastrój
- pozytywnie wpływa na koncentrację
Jeśli powyższe korzyści was zachęciły, zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie przetestujcie ten prosty przepis.
Prosty przepis na pastę z awokado
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 100 g chudego twarogu
- 1 cebula
- odrobina soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Obierzcie awokado ze skórki i usuńcie z niego pestkę.
- Następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki i wrzućcie do miski.
- Twaróg drobno pokruszcie, a cebulkę obierzcie i lekko posiekajcie.
- Na koniec wyciśnijcie sok z cytryny, wymieszajcie wszystko i doprawcie do smaku solą oraz pieprzem.
- Całość dokładnie rozgniećcie widelcem na kremową pastę i gotowe.
Źródło informacji: dietetycy.org.pl