Faszerowane jajka klasyczne

Ten przepis znają chyba wszyscy, którzy wchodzą do kuchni po więcej niż tylko zagotować wodę na herbatę. Wydrążone żółtka ucieramy z majonezem, łyżką musztardy, solą i pieprzem, odrobiną słodkiej papryki. Farsz przekładamy do białek jaj. Nie zapomnijmy, by nasze faszerowane jajka udekorowane były świeżo posiekanym cienkim szczypiorkiem lub szczypiorkiem i drobno pokrojoną rzodkiewką.

Faszerowane jajka z tuńczykiem

Szybki przepis na niebanalne faszerowane jajka, jeśli nie przepadacie za wędzonym łososiem a wędzoną rybę wolicie na kanapkach pod postacią pasty.

10 ugotowanych na twardo jajek obieramy, kroimy wzdłuż i wyjmujemy żółtka. Miksujemy je w blenderze z puszką tuńczyka w sosie własnym, łyżką oliwy i 2 łyżkami majonezu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy łyżkę kaparów, mieszamy i nakładamy do białek. Jeśli nie lubimy kaparów, możemy zamienić je na drobno pokrojone suszone pomidory w oleju. Faszerowane jajka dekorujemy rzeżuchą.

Faszerowane jajka z łososiem

Jajka i łosoś to smakowite i zdrowe połączenie. Warto więc przygotować z nich pastę, której użyjemy, by stworzyć wielkanocne jajka. Żółtka jaj możemy zmiksować z łososiem blenderem lub drobno pokroić plastry ryby i wymieszać je z rozgniecionym widelcem żółtkiem. Nie zapomnijmy o świeżym koperku, który w tym zestawieniu jest obowiązkowym składnikiem.

Co więcej plastry wędzonego łososia możemy wykorzystać też, kiedy przygotowujemy klasyczne faszerowane jajka. Ułożony na farszu mały plaster ryby, zwinięty w rulonik, to nie tylko ładna, kolorowa dekoracja, ale i sposób na przełamanie smaku majonezowo-jajecznego farszu.

Faszerowane jajka ze szpinakiem

Ten pomysł na faszerowane jajka to sposób na przemycenie porcji witamin dla niejadków. Zielono-białe jajka z pewnością przyciągną wzrok i uwagę, a może i będą zachętą do posmakowania ich. Szpinak smażymy na oleju z ząbkiem czosnku (może to być świeży lub mrożony szpinak), doprawiamy solą i pieprzem.. Szpinak, żółtka jajek, łyżkę majonezu miksujemy na gładką masę, w razie potrzeby doprawiając solą i pieprzem. Białka nadziewamy farszem, możemy udekorować listkiem bazylii czy gałązką tymianku lub czarną oliwką.

Faszerowane jajka z chrzanem

Chrzan, podobnie jak jajka, to bohater wielkanocnego stołu. Czemu więc nie połączyć tych dwóch składników, tworząc pyszne faszerowane jajka z pasta chrzanową lub sosem chrzanowym? My nie możemy się im oprzeć, dlatego zdradzamy przepis:

Delikatnie wyjmujemy żółtka z 10 ugotowanych na 2 i przekrojonych na pół jajek. Do żółtek dodajemy 2 łyżeczki chrzanu oraz po łyżeczce majonezu i musztardy. Wszystko miksujemy na gładką pastę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pastę przekładamy do dziurek po żółtku w białkach. Dekorujemy jajka  świeżym koperkiem.

Zobacz inne przepisy na faszerowane jajka.