Pasztet wielkanocny

  • wyświetlono: 6375 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Delikatny pasztet który rozpływa się.w ustach. Polecam na świątecznym stole i nie tylko. Jest lekki jak puch.

mysza75
  • 240min

Składniki

50 dkg udźca z indyka

40 dkg boczku świeżego

25 dkg filetu z kurczaka

70 dkg mięsa od szynki

40 dkg wołowiny

30 dkg wątróbki drobiowej

2 marchewki

1/2 średniego seler

2 bułki świeże

1 cebula

2 liście laurowe

5 ziaren ziele angielskie

4 jajka

1 łyżeczka soli / doprawiać do smaku/

1 gałka muszkatołowa

pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet wielkanocny

  • warzywa obrane1. Mięso oczyszczam, płuczę i przekładam do dużego garnka. Zalewam wodą taka ilość żeby było przykryte. Warzywa obieram, myję dokładnie i dodaję do mięsa.

    Wkładam liście laurowe, ziele angielskie, sól. Gotuję pod przykryciem do miękkości około godzinę.

    Pod koniec gotowania dodaje oczyszczoną wątróbkę z błon i gotuję 5 minut.
  • mięso ugotowane i warzywa2. Mięso odstawiam do przestygnięcia. Na drugi dzień, wyjmuję z wywaru razem z warzywami. Do wywaru zimnego wkładam bułki.
  • mięso zmielone3. Mięso mielę maszynką oczka drobne, trzy razy. Warzywa i odciśnięte bułki też mielę. Do mięsa zmielonego dodaję żółtka.
  • mielone mięso żółtka białka4. Białka ubijam na sztywną pianę. Również dodaję piankę do mięsa. Dolewam trzy szklanki wywaru. Jeżeli chcemy pasztet twardy i zbity dolewamy wywaru mniej. Jeżeli chcemy do smarowania bardziej miękki taki jak ja zrobiłam dodajemy więcej wywaru.

    Całość dokładnie mieszam drewnianą łyżka. Doprawiam pieprzem, solą jeżeli potrzeba, i startą gałką muszkatołową.
  • pasztet w foremkach5. Pasztet wykładam do foremek aluminiowych, albo do foremek metalowych które trzeba posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Pasztet piekę godzinę temp 180 stopni. Wyjmuje i zostawiam do ostygnięcia.

Porady

Część pasztetu można przełożyć do małych słoiczków i gotować je w garnku z wodą. Poziom wody musi sięgać 3/4 słoików. Pasztet gotuję się godzinę i na drugi dzień 30 minut. Przechowuje w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadKurczakszkola_babcimama_mnie_nauczylawołowinaindykwieprzowinaWielkanocśniadaniePasztet
 

Komentarze

Podobne przepisy

pasztet wielkanocny

Dodane przez: agarybak76

Pasztet Wielkanocny z jajkami i tuńczykiem

Moja propozycja podania paszteciku...

Wielkanocny pasztet orzechowy, bez wątróbki

Dodane przez: kuszeniesukkuba

Wielkanocny pasztet orzechowy, bez wątróbki

Zaskoczy swoim wyjątkowym smakiem...

Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką

Dodane przez: anemon

Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką

Pasztet z łososia jest bardzo smaczny,...

Dodane przez: Jola66

Wielkanocny pasztet gotowany w plastrach...

Pasztety gotowane na parze to wykwintne...

pasztet z żurawiną

Dodane przez: lenian

Pasztet

domowy pasztet z żurawiną

Pasztet

Dodane przez: PolskaGotuje

Pasztet

Przepis na pasztet dostałam od...