Urszula Majewska

Warszawa

Obserwujących: 0

 
Wiadomość
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 16.02.2024 14:16 opublikował artykuł:

Podlewam paprotkę mieszanką z kuchennych resztek. Nie opadnie ani 1 listek

Wielu z nas regularnie ma te resztki w swoich kuchniach, ale zwykle po śniadaniu czy kolacji wyrzucamy je po prostu do kosza, a to wielkie marnotrawstwo. Genialnie sprawdzą się one bowiem do marniejącej w oczach paprotki i nie tylko. Domowy nawóz do paprotek sprawdzi się też do podlewania innych roślin ozdobnych i warzyw. Paprotka już za jakiś czas się podniesie i będzie ozdobą mieszkania.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 16.02.2024 13:40 opublikował artykuł:

Twaróg z 1 łyżeczką dodatku zamieniam w domowy ser topiony. Nie kupuję już gotowców

Taki domowy ser topiony to hit. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej, choć w przygotowaniu jest dziecinnie prosty. Wystarczy 1 kostka twarogu i kilka niedrogich dodatków. Ten przysmak to tzw. ser zgliwiały. W zależności od tego, jak długo będziecie go przechowywać, będzie miał kremową lub stałą konsystencję. Możecie więc zrobić 2 partie - bardziej kremową do smarowania i do pokrojenia.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 16.02.2024 13:36 opublikował artykuł:

Twaróg z 1 łyżeczką dodatku zamieniam w domowy ser topiony. Nie kupuję już gotowców

Taki domowy ser topiony to hit. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej, choć w przygotowaniu jest dziecinnie prosty. Wystarczy 1 kostka twarogu i kilka niedrogich dodatków. Ten przysmak to tzw. ser zgliwiały. W zależności od tego, jak długo będziecie go przechowywać, będzie miał kremową lub stałą konsystencję. Możecie więc zrobić 2 partie - bardziej kremową do smarowania i do pokrojenia.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 16.02.2024 13:28 opublikował artykuł:

Szumowiny w rosole zbieram w 3 sekundy. Sprytny trik od znajomej kucharki

Idealnie klarowny rosół bez grama szumowin i to tylko w 3 sekundy? To możliwe dzięki prostemu trikowi, o którym mało się mówi. Wystarczy zrobić 1 rzecz z garnkiem, a szara piana zbierze się niemal sama. Zawodowi kucharze, w tym moja koleżanka, która pracuje w stołówce szkolnej, znają się na rzeczy. Tam nikt nie ma czasu na łowienie szumów po kawałku i potrzeba szybkich rozwiązań.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 15.02.2024 16:46 opublikował artykuł:

Już nie solę mięsa na kotlety mielone. 1 plaster dodatku doprawi mięso 100x lepiej

Kotlety mielone mogą być wyraziste i przepyszne bez dosypywania soli. Wystarczy zastąpić tę przyprawę innych smakowitym składnikiem. Znajdziecie go w każdym sklepie, ale mało kto wie, że świetnie pasuje do mięsa mielonego. Mało kto wpadłby na to, by wkruszyć go do masy na klasyczne mielone. Dzięki niemu będą nie tylko smaczniejsze, ale też delikatniejsze i bardziej soczyste.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 14.02.2024 16:39 opublikował artykuł:

Piegowate ciasto z białek robię na szklanki. Zapamiętajcie zasadę 4x1

Jeśli często pieczecie, na pewno nieraz zostaje wam sporo białek. Możecie je zużyć nie tylko do omletu czy jajecznicy, ale też na piegowate ciasto z białek. Wygląda pięknie, smakuje jeszcze lepiej, a robi się je banalnie łatwo i ekspresowo. Zobaczcie przepis na piegowate ciasto z białek i wypróbujcie go w swojej kuchni, a z pewnością nie pożałujecie.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 13.02.2024 16:55 opublikował artykuł:

Postne gołąbki gotowane Tomasza Strzelczyka pokochały już 2 miliony Polaków. Powodem jest farsz i specjalny wywar

Kochamy domowe gołąbki, ale te według przepisu Tomasza Strzelczyka, zdecydowanie przebijają wszystkie inne. Popularny kucharz korzysta z babcinej receptury, w której znajdziecie pewien niecodzienny farsz i wywar. Mimo, że postne i skromne, gołąbki w wykonaniu duetu pana Tomasza i jego babci, pani Marysi to prawdziwy przysmak, jak za dawnych lat.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 13.02.2024 13:47 opublikował artykuł:

Zmarniały skrzydłokwiat dokarmiam składnikiem z obiadu. Warzywna odżywka sprawi, że szybko odbije

Gdy skrzydłokwiat marnieje w oczach, nie czekajcie ani chwili, tylko od razu pędźcie do kuchni. To właśnie tam znajdziecie tani produkt, z którego powstanie prosta i świetnie działająca naturalna odżywka. Już wkrótce wasz okaz się zazieleni, podrośnie i zgęstnieje. Odżywka powstanie przy okazji przygotowania obiadu z tym bezcennym, ale jednocześnie niedrogim składnikiem.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 12.02.2024 15:18 opublikował artykuł:

Miksuję mleko skondensowane i 2 dodatki. Wychodzi kremowy deser bez pieczenia

Jeśli w kuchennej szafce zalega wam puszka mleka skondensowanego, to dzielą was już tylko 2 proste kroki, aby zamienić je w genialny deser na zimno. Wystarczą 2 dodatki i prosty spód bez pieczenia, który zrobicie z popularnych słodyczy.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 12.02.2024 14:26 opublikował artykuł:

Kotlety mielone wreszcie wychodzą soczyste. Wystarczyło zetrzeć do masy 1 dodatek

Macie dość twardych i suchych mielonych? Zetrzyjcie do mięsa 1 nietypowy, choć dobrze znany dodatek, który znajdziecie w warzywniaku. Taki składnik pozwoli osiągnąć idealną konsystencję i jeszcze lepszy smak. Widelec w takie mielone będzie wchodził jak w masło. Wystarczy, że zrobicie tak choć raz, a dodatek na stałe zagości w waszych kotletach. Zmiana jest niewielka, a naprawdę ją czuć.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 13.10.2023 15:37 opublikował artykuł:

Biorę ziemniaki i robię podkarpacką zapiekankę. Ratunek, gdy lodówka jest pusta

Czasem otwieracie lodówkę, ale nie ma w niej nic konkretnego, żeby zrobić obiad? W takich sytuacjach zawsze uratuje was podkarpacka zapiekanka. Wystarczy tylko kilka ziemniaków i 3 łatwo dostępne składniki, a daniem nasyci się cała rodzina. Przepis nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Danie wyjdzie każdemu. Wystarczy zrobić szybki przekładaniec i włożyć go do piekarnika.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 20.03.2023 11:35 opublikował artykuł:

Rozgryźcie je, zamiast wyrzucać. Lepszy sen i gładka skóra to jedne z pierwszych efektów

Drobne, twarde pestki to zdecydowanie niedoceniona część pysznego owocu, który znajdziecie w każdym dużym markecie. Praktycznie nikt ich nie je, a korzyści z ich gryzienia są ogromne. Kiedy poznacie ich konkretne zalety, już nigdy nie wyrzucicie tych cennych drobinek lekką ręką do śmieci.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 16.03.2023 14:26 opublikował artykuł:

Ciasto kruche metodą "pół na pół", czyli trik z babcinego zeszytu. Wychodzi 2 x taniej, smakuje doskonale

Tak delikatne jeszcze nie było. Ciasto kruche ze smalcem bije na głowę tradycyjną wersję z masłem. To hit z babcinego zeszytu, który warto przywrócić do łask.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 14.03.2023 11:01 opublikował artykuł:

Babciny sposób na mięciutkie kopytka. Wyjdą idealnie tylko z konkretnego typu ziemniaków

Jeśli planujecie robić kopytka, to tylko z takich ziemniaków. Jedynie one gwarantują delikatne, mięciutkie i lekkie kluseczki, a wszystkie inne wybory skończą się kulinarną katastrofą.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 06.03.2023 11:05 opublikował artykuł:

Ekspresowe gołąbki zrobicie 4x szybciej i bez bałaganu. Koniec z parzeniem kapusty oraz zawijaniem

Lubcie gołąbki, ale nie macie czasu ich przyrządzać? Pokochacie ten błyskawiczny przepis. Smakuje tak samo dobrze, a robi się go o niebo łatwiej i szybciej.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 01.03.2023 16:48 opublikował artykuł:

Nie surowa, nie parzona. Zróbcie to z białą kiełbasą, a podkręci smak żurku

Jak żurek to obowiązkowo z kiełbasą, ale ważne jaką. Aby miała więcej smaku, warto zrobić z nią 1 dodatkową rzecz przed wrzuceniem do garnka. Tylko tak podkręci aromat zupy i doda jej niesamowitego aromatu.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 01.03.2023 13:04 opublikował artykuł:

Całe życie źle przygotowywaliśmy rybę. Tylko 1 metoda pozwala wydobyć z niej to, co najlepsze

Lubicie ryby i często podajecie je na stół? Lepiej sprawdźcie, czy dobrze je przyrządzacie. Okazuje się, że często nieświadomie pozbawiamy ten produkt aż połowy jego najcenniejszych właściwości.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 01.03.2023 11:42 opublikował artykuł:

Nie woda, nie mleko. Wymoczcie śledzie w tym składniku, a będą rozpływały się w ustach

Zapomnijcie o wodzie i mleku, lepiej zastosować pewien popularny płyn za pół darmo. Wszyscy miłośnicy śledzi powinni znać ten patent.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 27.02.2023 10:58 opublikował artykuł:

Ciasto drożdżowe wyrośnie jak szalone. Prosty trik na 2x większą drożdżówkę w 2x krótszym czasie

Aby zrobić pyszną drożdżówkę, nie musicie czekać godzinami na wyrośnięcie ciasta. Ten prosty patent sprawi, że będzie gotowe dwa razy szybciej.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 21.12.2022 15:08 opublikował artykuł:

Rodzynki nie muszą opadać na dno sernika. 1 myk i będą idealnie rozmieszczone

Sernik z rodzynkami stał się sernikiem z rodzynkowym spodem, bo wszystkie bakalie opadły na dno? Zróbcie to przed pieczeniem, a suszone owoce będą idealnie rozrzucone po całej blaszce.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 23.11.2022 17:04 opublikował artykuł:

Pasztet wychodzi suchy i przywiera do blaszki? Stary babciny trik rozwiąże problem

Marzy się wam domowy pasztet jak u babci, ale z blachy wyciągacie suchy wiór? Wypróbujcie tę starą metodę, dzięki której danie wyjdzie idealnie kremowe i wilgotne.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 23.11.2022 14:16 opublikował artykuł:

Lubicie śledzie z cebulką? Zmieńcie 1 dodatek, a smak i zapach was zachwycą

Nie wyobrażacie sobie śledzi w śmietanie bez dodatku cebuli? Spróbujcie zastąpić ją innym składnikiem, a pokochacie tę wersję od pierwszego kęsa.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 18.11.2022 17:26 opublikował artykuł:

Najtańsze i najprostsze placki ziemniaczane z jednego składnika

Macie ochotę na chrupiące placki, ale zabrakło wam mąki i jajek? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić ulubione danie. Zobaczcie przepis na jednoskładnikowe placki ziemniaczane.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 17.11.2022 17:33 opublikował artykuł:

Przypaliliście obiad i w całym domu śmierdzi? Ten produkt usunie zapach spalenizny w 5 minut

Przydarzyła się wam kulinarna katastrofa i z piekarnika lub patelni poszedł siwy dym, który rozprzestrzenił się po całym domu? Zobaczcie, jak usunąć go za pomocą taniego produktu z kuchennej szafki.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 17.11.2022 11:39 opublikował artykuł:

Idealny odgrzewany kotlet - jak podgrzewać kotlety schabowe, żeby nie stały się twarde

Schabowe często tracą miękkość i soczystość po odgrzaniu. Jak temu zapobiec? Tylko jedna technika podgrzewania jest poprawna.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 17.11.2022 10:59 opublikował artykuł:

Jak przechowywać kawę, aby nie zwietrzała? Tylko ten sposób pozwoli zachować jej aromat

Wszyscy kochamy zapach świeżej kawy, ale z czasem staje się on coraz słabszy. Jak temu zapobiec? Zobaczcie, jak należy przechowywać kawę, aby możliwie najdłużej zachowała głęboki smak i aromat.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 16.11.2022 16:08 opublikował artykuł:

Jak zrobić kruszonkę, żeby nie była twarda? Dodajcie taki cukier, a wyjdzie idealnie

Trzymaliście się przepisu, a na kruszonce znów można połamać zęby? Prawdopodobnie użyliście złego cukru. Tylko jeden rodzaj słodzidła jest gwarancją sukcesu.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 16.11.2022 16:02 opublikował artykuł:

Ile minut ubijać białka na bezę? Po tym czasie będą już nie do odratowania?

Robicie kolejne podejście do upieczenia bezy i znowu klapa? Prawdopodobnie popełniacie popularny błąd, polegający na nieodpowiednim czasie ubijania. Zobaczcie, jak robić to poprawnie.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 15.11.2022 16:33 opublikował artykuł:

Potrawa wyszła zbyt pikantna? Wrzućcie do garnka ten tani produkt

Spróbowaliście potrawy i okazała się zbyt ostra? Ten tani produkt natychmiast złagodzi jej pikantny smak. Prawdopodobnie większość z was ma go w swojej kuchni.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 15.11.2022 12:09 opublikował artykuł:

Tylko tak przechowywane białka jaj pozostaną świeże. Będziecie ich mogli używać nawet 3 miesiące

Zdarza się, że po pieczeniu bądź gotowaniu dań dla całej rodziny zostaje wam spory zapas białek? Jest sprawdzony sposób na ich przechowywanie, dzięki któremu długo będziecie mogli cieszyć się ich smakiem, piekąc bezy, ciasta anielskie, kokosanki lub puchate biszkopty.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 15.11.2022 10:36 opublikował artykuł:

Goryczka w orzechach włoskich to nie problem. 1 ruch i w mig się jej pozbędziecie

Lubicie chrupkość orzechów włoskich, ale nie odpowiada wam ich charakterystyczna gorycz? Wystarczy, że wykonacie tę prostą czynność, a gorzki posmak szybko zniknie.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 10.11.2022 16:48 opublikował artykuł:

Jak mrozić dynię? Zróbcie to w ten sposób, a będziecie cieszyć się jej smakiem przez długie miesiące

Lubicie dynię i staracie się nacieszyć nią póki trwa sezon? Nie rezygnujcie z niej po upływie jesieni i przygotujcie zapas na cały rok. Zobaczcie, jak ją zamrozić, aby pozostała smaczna i pełnowartościowa.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 10.11.2022 12:49 opublikował artykuł:

Koniec z mętnym rosołem. Za każdym razem uzyskacie klarowną zupę dzięki 1 trikowi

W waszym rosole pływają szumy? Macie swój ulubiony, rodzinny przepis na tę pyszną zupę, ale nie zawsze wychodzi wam klarowna jak trzeba? To żaden problem. Poznajcie sprawdzony sposób szefów kuchni i doświadczonych gospodyń domowych.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 10.11.2022 12:21 opublikował artykuł:

Nie dodawajcie tej przyprawy na początku gotowania. Sprawi, że danie będzie gorzkie

Pieczołowicie gotujecie ulubione danie, ale gdy na koniec go próbujecie, okazuje się gorzkie? Prawdopodobnie jest to wina zbyt wczesnego dodania pewnej popularnej przyprawy. Zobaczcie, o czym mowa i przestańcie popełniać ten błąd.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 08.11.2022 13:30 opublikował artykuł:

Po tym poznacie oryginalne rogale świętomarcińskie. Zobaczcie, jak wybrać najlepsze listopadowe słodycze

Jak smakuje listopad? Ten słodki wypiek to zdecydowanie najpopularniejszy przysmak tego miesiąca. Poznajcie historię rogali świętomarcińskich, którymi co roku zajada się cały kraj.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 08.11.2022 13:23 opublikował artykuł:

Drobny szczegół podczas gotowania bigosu potrafi zrujnować smak potrawy. Uniknijcie wpadki

Ugotowanie wyśmienitego bigosu na święta w teorii jest prostą sprawą. Jednak potrawa nie zawsze wychodzi dokładnie taka, jak trzeba. W czym tkwi sekret danego bigosu, poza tym, że warto go odgrzać kilkukrotnie przed jedzeniem? Zwykle znaczenie ma tutaj drobny szczegół, który potrafi zrujnować cały smak.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 04.11.2022 17:00 opublikował artykuł:

Jak przechowywać miód? Uważajcie na częsty błąd, przez który traci cenne właściwości

Miód to naturalna skarbnica drogocennych składników odżywczych, ale tylko wtedy, gdy jest odpowiednio przechowywany. Sprawdźcie, czy odpowiednio dbacie o swój słoik tego przysmaku.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 04.11.2022 15:05 opublikował artykuł:

Pampuchy, czyli sentymentalny smak z dzieciństwa. Trzymajcie się tych 3 zasad, a wyjdą jak u babci

Puszyste, delikatne i doskonałe, zarówno na słodko, jak i na słono. Parowańce to nieco zapomniany przysmak, którym zajadaliśmy się za młodu. Jak odtworzyć to wspomnienie z dzieciństwa? Oto receptura na idealnie puszyste drożdżowe bułeczki.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 04.11.2022 10:59 opublikował artykuł:

Ekspresowe ciasto drożdżowe. Prosta czynność sprawi, że wyrośnie 3 razy szybciej

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe szybko urosło? Zastosujcie ten sprytny trik, a drożdżówka będzie gotowa w mgnieniu oka.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 02.11.2022 17:08 opublikował artykuł:

Jest tylko 1 właściwy sposób przechowywania jabłek. Przetrwają całą zimę

Macie duży zapas jabłek i zastanawiacie się, jak przechować je przez całą zimę? Skorzystajcie z naszych wskazówek, a będziecie cieszyli się smakiem świeżych owoców przez długie miesiące.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 02.11.2022 11:11 opublikował artykuł:

Mizeria nie musi być z ogórków. Zróbcie ją z innego warzywa, będzie chrupać aż miło

Uwielbiacie klasyczną mizerię z ogórków gruntowych, koperku śmietany i dodatkiem kwaśnego soku z cytryny. Na pewno zasmakuje wam również nowa wersja tej kultowej surówki. Zrobicie ją z zupełnie innego warzywa, ale gwarantujemy - smak równa się z mizerią, jaką znacie, a niektórzy uważają, że jest nawet lepszy.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 31.10.2022 16:25 opublikował artykuł:

Przygotowujecie dynię? Nie wyrzucajcie jej pestek, a organizm wam za to podziękuje

Kupujecie dynię do zupy, puree czy placuszków? Nie zapominajcie o jej cennych pestkach. Często wyrzucamy je podczas wydrążania, tymczasem kryje się w nich jeszcze więcej dobroczynnych składników, niż w samym miąższu.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 31.10.2022 15:47 opublikował artykuł:

Ten składnik podkreśla smak grzybów. Magda Gessler zawsze dodaje go do grzybowej

Co można dodać do zupy grzybowej, aby wydobyć z niej maksimum smaku i aromatu? Odpowiedź was zaskoczy. Wypróbujcie sposób od samej Magdy Gessler, a będziecie zachwyceni.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 28.10.2022 13:47 opublikował artykuł:

Ten błąd popełnia wielu miłośników wątróbki. Przez to wychodzi twarda jak podeszwa

Jak zrobić dobrą wątróbkę? To prostsze niż myślicie. Wystarczy pamiętać zachowaniu o odpowiedniej kolejności przygotowań. Istotny jest bowiem jeden składnik, który niektórzy z nas dodają zbyt wcześnie.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 28.10.2022 08:37 opublikował artykuł:

Kotlety mielone już nigdy nie będą za tłuste. Wystarczy 1 składnik, a nie będą piły oleju z patelni

Co zrobić, żeby mielone nie były takie tłuste? Wystarczy dodać do mięsa pewien znany i lubiany składnik. Zobaczcie, o czym mowa i przetestujcie ten przepis we własnych kuchniach.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 27.10.2022 12:25 opublikował artykuł:

Marzy wam się perfekcyjnie puszysty i wilgotny sernik? Ten 1 składnik gwarantuje sukces

Sernik to jeden z naszych ulubionych deserów. Wszyscy kochamy go za delikatną i kremową konsystencję. Czasem jednak wychodzi on nam zbyt suchy i zbity. Jak temu zaradzić? Wystarczy dodać 1 tani produkt z warzywniaka.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 26.10.2022 17:42 opublikował artykuł:

Nietypowy składnik sprawia, że jajecznica wychodzi idealnie kremowa i puszysta. Wystarczy 1 łyżka

Nie tylko jajka i masło. To, co sprawia, że jajecznica wychodzi niezwykle kremowa, prawdopodobnie macie w lodówce, choć w pierwszej kolejności ten produkt nie kojarzy się z tą potrawą. Sprawdźcie nasz sposób na przepyszną i puszystą jak obłoczek jajecznicę już przy następnym śniadaniu.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 26.10.2022 16:56 opublikował artykuł:

Jest jedna właściwa zasada przechowywania orzechów. Tylko tak zachowają świeżość na lata

Zrobiliście zapas orzechów włoskich? Koniecznie zabezpieczcie je w odpowiedni sposób, aby uniknąć przykrej niespodzianki i spleśnienia orzechów. Sprawdźcie, jak właściwie je przechowywać, aby można było cieszyć się ich smakiem i świeżością nawet przez 2 lata.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 25.10.2022 12:47 opublikował artykuł:

Sprawdzony trik na perfekcyjnie kruche ciasto. 1 czynność przed pieczeniem gwarantuje sukces

Babcie i mamy znają najlepsze sposoby na przepyszne ciasta. Zwykle są to techniki łatwe, sprawdzone oraz skuteczne, które gwarantują sukces za każdym razem. Tak jest też w tym przypadku - poznajcie prosty trik, dzięki któremu wasze kruche ciasto zawsze uda się idealne.
Użytkownik Urszula Majewska w dniu 24.10.2022 16:47 opublikował artykuł:

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Kluczem do sukcesu jest 1 nietypowy składnik

Co zrobić, żeby naleśniki były bardziej miękkie? Wystarczy wzbogacić klasyczny przepis o jeden dodatkowy składnik, a placki wyjdą delikatne jak nigdy wcześniej.

To może cię zainteresować