Sernik królewski

  • wyświetlono: 455822 |
  • dodany do książki kucharskiej: 66 |
  • polecenia: 1

Sernik królewski to zdecydowany faworyt wśród serników. Jest prosty do zrobienia i efektowny. Elegancki król serników jest wart wielu zachwytów, dlatego szczerze polecam!

65283227_201192117466427_1378378167768580096_n
  • 70min

Składniki

Składniki na sernik królewski:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki tortowej
2 jajka
¾ szklanki cukru
2 łyżki kakao
Łyżka gęstej śmietany 18 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła

Masa serowa:
1 kg tłustego sera(przynajmniej 2 – krotnie zmielonego lub dobrej jakości sera z wiaderka)
3 jajka
200 g miękkiego masła
200 g cukru
Duże opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik królewski

  • 1. Sernik królewski: Do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek (białka zużyjemy do masy serowej), dodajemy do reszty. Zimne masło kroimy w małą kostkę wrzucamy do miski, dodajemy także śmietanę. Ugniatamy ciasto (nie jest to łatwe zadanie i wymaga trochę wysiłku). Gdy składniki dobrze się połączą, ciasto dzielimy na dwie równe części. Wkładamy do lodówki na 30 min. Po upływie pół godziny jedną część ciasta na sernik królewski rozwałkowujemy na placek, umieszczamy je w formie do pieczenia, wyłożonej papierem. Taki spód pod sernik wkładamy ponownie do lodówki.

    W tym czasie miękkie masło ucieramy z cukrem ( 5 minut), następnie dodajemy kolejno żółtka cały czas miksując. Obroty miksera zmniejszamy na najmniejsze i po łyżce dodajemy ser, cały czas mieszając . Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty, mieszając delikatnie łyżką.

    Masę serową wylewamy na spód ciasta, wyrównujemy, na wierzch ścieramy na tarce pozostałą część ciasta.
    Sernik królewski pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 60 minut.
    Do ciasta użyłam kwadratowej formy 25 cm.

    Sernik królewski gotowy - SMACZNEGO.

Sprawdź też przepis na makowiec oraz sernik z rosą i sernik z brzoskwiniami! Zobacz również przepis na klasyczny sernik oraz inne serniki!

Porady

Aby sernik królewski nie opadł zawsze studzę go w zamkniętym piekarniku przez godzinę, następnie przy otwartym kilka godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylaciasto świąteczneciastaboże narodzenieświąteczne wypiekisernikiwypieki świąteczneSernik wielkanocnysernik królewskiciasta-wigilijne

Komentarze

Podobne przepisy

sernik królewski z owocami

Dodane przez: kasiunia860

SERNIK KRÓLEWSKI Z OWOCAMI

Pyszny sernik z owocową nutą gruszki...

Sernik królewski z brzoskwiniami

Dodane przez: jolao

Sernik królewski z brzoskwiniami

Kruche kakaowe ciasto na zewnątrz...

Sernik królewski-pyszny i prosty

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Sernik królewski z rodzynkami-pyszny i prosty

Mój faworyt jeśli chodzi o serniki....

Sernik królewski z brzoskwiniami i mlekiem skondensowanym

Dodane przez: joanna30

Sernik królewski z brzoskwiniami i mlekiem...

Cudownie kremowy, z dodatkiem mleka...

JABŁECZNIK  KRÓLEWSKI

Dodane przez: Mariola123

JABŁECZNIK KRÓLEWSKI

Jabłecznik królewski jest tak pyszny...

Sernik Królewski

Dodane przez: madzia666

Sernik Królewski Czarny

Serniczek jest idealny na święta...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE