REKLAMA

Sernik królewski

wyświetlono: 506524 | dodany do książki kucharskiej: 81 | polecenia: 1

Sernik królewski to zdecydowany faworyt wśród serników. Jest prosty do zrobienia i efektowny. Elegancki król serników jest wart wielu zachwytów, dlatego szczerze polecam!

opublikowany: 11.03.2019
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na sernik królewski:
    Ciasto:
    2,5 szklanki mąki tortowej
    2 jajka
    ¾ szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    Łyżka gęstej śmietany 18 %
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g masła

    Masa serowa:
    1 kg tłustego sera(przynajmniej 2 – krotnie zmielonego lub dobrej jakości sera z wiaderka)
    3 jajka
    200 g miękkiego masła
    200 g cukru
    Duże opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
Ocena:

(średnia 5 z 154 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Sernik królewski: Do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek (białka zużyjemy do masy serowej), dodajemy do reszty. Zimne masło kroimy w małą kostkę wrzucamy do miski, dodajemy także śmietanę. Ugniatamy ciasto (nie jest to łatwe zadanie i wymaga trochę wysiłku). Gdy składniki dobrze się połączą, ciasto dzielimy na dwie równe części. Wkładamy do lodówki na 30 min. Po upływie pół godziny jedną część ciasta na sernik królewski rozwałkowujemy na placek, umieszczamy je w formie do pieczenia, wyłożonej papierem. Taki spód pod sernik wkładamy ponownie do lodówki.

    W tym czasie miękkie masło ucieramy z cukrem ( 5 minut), następnie dodajemy kolejno żółtka cały czas miksując. Obroty miksera zmniejszamy na najmniejsze i po łyżce dodajemy ser, cały czas mieszając . Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty, mieszając delikatnie łyżką.

    Masę serową wylewamy na spód ciasta, wyrównujemy, na wierzch ścieramy na tarce pozostałą część ciasta.
    Sernik królewski pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 60 minut.
    Do ciasta użyłam kwadratowej formy 25 cm.

    Sernik królewski gotowy - SMACZNEGO.

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na makowiec oraz sernik z rosą i sernik z brzoskwiniami! Zobacz również przepis na klasyczny sernik oraz inne serniki!

Porady

Aby sernik królewski nie opadł zawsze studzę go w zamkniętym piekarniku przez godzinę, następnie przy otwartym kilka godzin.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Magda_Z indeks

Sernik królewski

Klasyka gatunku. Idealny na co dzień i od święta. Wprost rozpływa się w ustach.

kategoria: Ciasta serniki kruche ciasto ciasto kakaowe Ser opublikowany: 16.04.2018 | wyświetlono: 5318 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: kamilab 20200828_142835

Sernik królewski

Przepis na kakaowy sernik.Prosty w wykonaniu i pyszny.

kategoria: Ciasta serniki placek Desery opublikowany: 30.12.2014 | wyświetlono: 2224 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE