Sernik królewski

4.27 (358 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Sernik królewski to zdecydowany faworyt wśród serników. Jest prosty do zrobienia i efektowny. Elegancki król serników jest wart wielu zachwytów, dlatego szczerze polecam!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki na sernik królewski:
    Ciasto:
    2,5 szklanki mąki tortowej
    2 jajka
    ¾ szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    Łyżka gęstej śmietany 18 %
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g masła

    Masa serowa:
    1 kg tłustego sera(przynajmniej 2 – krotnie zmielonego lub dobrej jakości sera z wiaderka)
    3 jajka
    200 g miękkiego masła
    200 g cukru
    Duże opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
Wystaw ocenę:

4.27 (358 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sernik królewski: Do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek (białka zużyjemy do masy serowej), dodajemy do reszty. Zimne masło kroimy w małą kostkę wrzucamy do miski, dodajemy także śmietanę. Ugniatamy ciasto (nie jest to łatwe zadanie i wymaga trochę wysiłku). Gdy składniki dobrze się połączą, ciasto dzielimy na dwie równe części. Wkładamy do lodówki na 30 min. Po upływie pół godziny jedną część ciasta na sernik królewski rozwałkowujemy na placek, umieszczamy je w formie do pieczenia, wyłożonej papierem. Taki spód pod sernik wkładamy ponownie do lodówki.

    W tym czasie miękkie masło ucieramy z cukrem ( 5 minut), następnie dodajemy kolejno żółtka cały czas miksując. Obroty miksera zmniejszamy na najmniejsze i po łyżce dodajemy ser, cały czas mieszając . Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty, mieszając delikatnie łyżką.

    Masę serową wylewamy na spód ciasta, wyrównujemy, na wierzch ścieramy na tarce pozostałą część ciasta.
    Sernik królewski pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 60 minut.
    Do ciasta użyłam kwadratowej formy 25 cm.

    Sernik królewski gotowy - SMACZNEGO.

Porady

Aby sernik królewski nie opadł zawsze studzę go w zamkniętym piekarniku przez godzinę, następnie przy otwartym kilka godzin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na makowiec oraz sernik z rosą i sernik z brzoskwiniami! Zobacz również przepis na klasyczny sernik oraz inne serniki!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować