Barszcz biały, podobnie, jak żurek wielkanocny, najlepiej smakuje, kiedy przygotowany jest na zakwasie. Wtedy nabiera smaku i wyrazistości. Więcej o przygotowaniu zakwasu na żurek przeczytasz w naszym artykule.

Kolejnym składnikiem, który sprawi, że nasz barszczbędzie wyjątkowy, jest wywar na mięsie – idealnie sprawdzą się żeberka i wędzonka albo kiełbasa, która, pokrojona w plastry po ugotowaniu, będzie też sycącym dodatkiem do zupy.
 


Jak przyprawić barszcz biały?

Smak barszczu białego wzbogaci przede wszystkim suszony majeranek, a także czosnek i tarty chrzan, jeśli chcemy nadać ostrzejszego charakteru naszej zupie. Niektórzy dodają do barszczu kilka kapeluszy wcześniej odpowiednio namoczonych, suszonych grzybów – najlepsze będą borowiki (przeczytaj jak długo gotować grzyby suszone) oraz podsmażoną cebulę. W zależności od własnych preferencji, zupę możemy zabielić mlekiem lub śmietaną albo zastosować alternatywną wersję, która jest bardzo popularna na Śląsku i użyć do zabielenia naszej zupy maślanki.
 

Nie zapomnijmy też o dodaniu do gotowej już zupy ugotowanych na twardo jajek. Może dla odmiany warto zastąpić je małymi jajkami przepiórczymi, które z pewnością zaintrygują gości. Takie jajeczka sprawią, że nasz barszcz biały będzie wyjatkowym świątecznym daniem.

 

Szukasz więcej wielkanocnych inspiracji? Zobacz nasze galerie z przepisami na:

Jajka wielkanocne

Sałatki wielkanocne

Mazurek wielkanocny